Virüs Saldırısı Başladı!

Virüs Saldırısı Başladı!
Son zamanlarda grip, Kovid-19, rinovirüs, soğuk algınlığı ve nezle virüsleri artan bir şekilde yayılarak koku ve tat kaybına yol açıyor.

Soğuk havaların etkisiyle artan üst solunum yolu enfeksiyonları, mevsimsel hastalıklar arasında başı çekiyor. Kapalı alanlar ve kalabalık ortamlarda, virüslerin hızla yayılması daha kolay hale geliyor. Peki, şu an hangi hastalıklar daha yaygın? Koku ve tat kaybı gibi alışılmadık belirtiler neyi işaret ediyor? Ve hastalıklardan korunmak için ne gibi önlemler almak gerekiyor? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, tüm bu soruları yanıtladı...

VAKA SAYILARI ARTIYOR

Son zamanlarda Kovid-19, grip, rinovirüs, soğuk algınlığı ve nezle gibi virüslerin vaka sayılarında artış yaşandığını belirten Uzm. Dr. Demir, özellikle influenza virüsünün daha fazla yayıldığını ifade etti. "Gribal şikayetlerin en yoğun görüldüğü virüslerden biri olan influenza, Aralık ayı itibarıyla daha belirgin hale geldi" dedi.

GRİP Mİ, KOVİD Mİ?

Gribal semptomlarla Kovid-19’u ayırt etmek test yapılmadan oldukça zor. Dr. Demir, "Çünkü her iki hastalıkta da benzer belirtiler görülüyor. Ancak son zamanlarda ortaya çıkan alt varyantların hastalık yapma gücü eskisi kadar yüksek değil. Bu varyantlar genellikle hafif burun akıntısı, öksürük, kas ağrıları gibi belirtilerle seyrediyor. Influenza ise daha yüksek ateşle ve belirgin şikayetlerle kendini gösteriyor" açıklamasında bulundu.

KOKU KAYBI HANGİ HASTALIKLARDA GÖRÜLÜR?

Tat ve koku kaybı genellikle Kovid-19 ile ilişkilendirilen bir belirti olsa da, diğer üst solunum yolu enfeksiyonları da bu durumu tetikleyebilir. Uzm. Dr. Demir, "Örneğin, enterovirüsler, rinovirüsler ve influenza da koku ve tat kaybına yol açabilir. Ancak bu durum, Kovid-19 kadar yaygın değildir. Diğer belirtilerle birlikte, bu kayıplar üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilişkilendirilebilir ve kesin tanı için PCR ya da antijen testi yapılması gereklidir" dedi.

HASTANEYE YATIŞLAR ARTIYOR

Vakaların artmasıyla birlikte hastaneye yatışların da yükseldiğini söyleyen Dr. Demir, "Zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonları vakalarında da artış gözlemleniyor. Burada önemli olan, hastalığın viral mi bakteriyel mi olduğuna karar verilmesidir. Grip için antiviral tedavi, bakteriyel enfeksiyonlar için ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır" dedi.

KORUNMA İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bağışıklığı güçlü kişiler bile kışın gribe yakalanabiliyor. Dr. Demir, virüslerin havada yayılan damlacıklarla kolayca bulaştığını belirterek, el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. "Vitaminlerden mucize beklememekle birlikte C ve D vitamini almanın faydalı olabileceğini unutmamalıyız. Ayrıca kalabalık ortamlarda maske kullanmak ve hijyen kurallarına uymak korunma açısından önemlidir. Grip ciddi bir hastalıktır ve influenza, zatürre gibi komplikasyonlara yol açabilir. Ancak önlenebilir bir hastalıktır" şeklinde konuştu.

GRİP AŞISI ÖNEMLİ

Grip aşısının, henüz grip yayılmadan Eylül-Ekim aylarında yapılması gerektiğini belirten Dr. Demir, "Eğer gribal hastalık geçirilmediyse, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında da grip aşısı yapılabilir" dedi.

RİSKLİ GRUPTAKİLER DİKKAT!

Kronik hastalıkları olanlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin grip aşısı yaptırmaları gerektiğini belirten Uzm. Dr. Demir, şunları ekledi: "Astım, KOAH, şeker, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, kanser gibi durumları olan kişiler ile bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar risk altında olan gruplardır."

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.