Yargıtay'dan ‘izin’ kararı! Milyonlarca çalışan için emsal olacak

Yargıtay'dan ‘izin’ kararı! Milyonlarca çalışan için emsal olacak
İşten çıkarılan bir işçinin, kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin ücreti, fazla mesai, ulusal bayram, genel tatil ücretleri, hafta tatili ücreti ve bakiye ücretinin ödenmesi için açtığı davada bütün işçiler için emsal olabilecek bir karar çıktı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, özel sektörde çalışan milyonlarca işçiyi ilgilendiren bir karara imza attı. İşçilerin kullanılmayan yıllık izninin ücrete döneceğine hükmeden Yüksek Mahkemenin kararı emsal niteliğinde.
İşten çıkarılan bir vinç operatörü, fazla çalışma yapması, ulusal bayram ve genel tatiller ile hafta tatillerinde çalışmasına rağmen karşılığının ödenmediği ve yıllık izin alacağı bulunduğu gerekçesiyle İş yargıya başvurdu.

İşçi açtığı davada, kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin ücreti, fazla mesai, ulusal bayram, genel tatil ücretleri, hafta tatili ücreti ve bakiye ücretinin davalı işverenden tahsilini talep etti.

Davalı avukatı ise davacının alacaklarının eksiksiz ödendiğini, bu hususun banka kayıtları ve özlük dosyası içeriğindeki belgelerle sabit olduğunu savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme, davacıya ihbar süresini kullandırdığını ispat edemediğinden davacının kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazandığı, davacının ödenmeyen alacaklarının bulunduğu gerekçeleriyle davanın kısmen kabulüne karar verdi.

MAHKEME İSTİNAF BAŞVURULARINI KABUL ETTİ
Taraf avukatları kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, hesaplamaların bordrolar nazara alınarak yapıldığından tespit edilen alacak kaleminden hakkaniyet indirimi yapılmasının yerinde olmadığı, davacıya yapılan ödemenin hesaplanan izin alacağından mahsubu gerektiği gerekçeleriyle davacı ve davalının istinaf başvurularının ayrı ayrı kabulüne hükmetti.

Karar her iki taraf avukatı tarafından temyiz edilince devreye bu kez Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

YILLIK İZİN ÜCRETİ SON ÜCRET ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR
Emsal nitelikteki kararda, kullandırılmayan haftalık izinlerin yıllık izin süresinden düşürülemeyeceğinin vurgulandığı kararda; 4857 sayılı Kanun'un 59 uncu maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlandığı hatırlatıldı.
Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshinin şart olduğunun dile getirildiği kararda şöyle denildi:

İŞÇİNİN ZAFERİ
"İş sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır. Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığının imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır.

Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir. Dosyada, davacının imzasının bulunduğu 15'er günlük izin talep formları bulunmaktadır. Yargılama sırasında davacı asılın izin talep formuna karşı beyanı alınmış, davacı beyanında bu izinlerin biriken hafta tatilleri için verildiğini belirtmiştir.

Davacının ayrıca hafta tatili alacağını talep etmesi ve bu alacağının hüküm altına alınmış olması da dikkate alındığında imzasının bulunduğu bu yıllık izin belgelerinin dikkate alınarak yıllık izin alacağının yeniden hesaplanması gerekmektedir.

Hatalı değerlendirme ile hüküm kurulması bozma nedenidir. Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.