Yaşlıları tehdit ediyordu! Artık gençler de risk altında

Yaşlıları tehdit ediyordu! Artık gençler de risk altında
Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen o hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, özellikle stres ve kaygı nedeniyle gençlerde görülmeye başlanan hastalıkta erken teşhis ve aşının önemine dikkat çekiyor

Toplum sağlığını etkileyen önemli bir deri hastalığı olan zona vakalarında son günlerde artış yaşanıyor. Uzmanlar, zona görülme sıklığının yaklaşık 2 kat arttığını ifade ederek hastalığın görülme yaşının ise düştüğünü kaydetti.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Çetinkünar, en çok 50 yaş ve üzerinde, onkolojik tedavi gören hastalarda görülen zona hastalığının gençlerde de görülmeye başladığını belirterek bunun nedeninin gençlerin yaşadığı stres ve kaygı olabileceğini söyledi.

Çetinkünar, günümüzde gençlerin yaşadığı stres ve kaygının yüksek olmasının, bağışıklık sistemini baskılayarak zona virüsünün canlanmasına neden olduğu kaydetti.

“HASTA KALP KRİZİ OLDUĞUNU DÜŞÜNEBİLİR”
Dr. Çetinkünar, zonanın ‘Suçiçeği’nden sonra görüldüğüne dikkat çekerek, “Zona, su çiçeğine benzer kabarcık oluşturması, deri döküntüleri ve ağrıyla kendini belli eden bir hastalık. Nedeni, Varisella Zoster (VZV) isimli bir virüs. Daha sık yüz, sırt, karın, göğüs ve pelvis bölgelerinde görülür.

Suçiçeği geçiren ya da aşısı olan kişilerde virüs, bir nevi vücutta uykuya yatıyor. Ancak bağışıklığınız düştüğünde, güçsüz kaldığınızda, yorgun düştüğünüzde bu uykuya yatan virüs tekrar canlanıyor. Öncesinde hastalar şiddetli bir ağrı, yanma, batma ve kaşıntı hissediyor.

Genellikle bu hastalık vücudun sağ veya sol tarafını tutuyor. 1-5 gün sonrasında tipik döküntüler ortaya çıkıyor. Döküntüler çıktığında tanımız kolaylaşıyor. Hastalar tutulum olan bölgede şiddetli ağrı hissediyorlar. Ancak göğüs bölgesinde tutulum olduğunda hissedilen şiddetli ağrı nedeniyle hastalar, kalp krizi olduğunu düşünebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

RİSK GRUBUNA AŞI ÖNERİSİ
Zona’nın bulaşma riskinin olmadığına vurgu yapan Dr. Çetinkünar, “Zonadan sonra suçiçeği geçirmemiş birisi varsa suçiçeği bulaşabilir. Erken dönemde tedaviye başlamak çok önemli. Belirtilerin başladığı ilk 3 gün içerisinde tedavi edilirse, hastalığın seyri hafifliyor. Aksi durumda, hasta özellikle ağrıyı uzun süre çekiyor. Baş bölgesinde görülen zonaların bazıları az hastada körlüğe kadar giden ciddi bir duruma dönüşebiliyor” diye konuştu.

Zona’ya karşı aşı olduğuna dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Çetinkünar, “Artık aşı kullanmaya başladık. Özellikle risk grubunda aşıyı öneriyoruz. En çok 50 yaş üzerinde, onkolojik tedavi gören ve bağışıklık sisteminin zayıf olduğu hastalarda görülme riski artığı için zona aşısı yaptırmalarını istiyoruz” dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.