Yaz geldi sebze-meyve fiyatı düşmüyor
Sarayönü’nde Cuma günleri kurulan halk pazarında, sebze ve meyve fiyatları ateş pahası. Esnaf maliyetlerden şikayet ederken, vatandaşlar ise ürünleri neredeyse tane ile almaya başlayacaklarını belirtti.
Eskiden yaz mevsimi geldiği zaman sebze ve meyve fiyatları düşerdi. Tüketici doya doya meyve ve sebze tüketebiliyordu. Son yıllarda fiyat düşüşü bir yana birçok üründe fiyatlar artıyor.
Cuma günleri kurulan halk pazarında yaz meyvelerinin kilogram fiyatları 15-20 lira arasında değişirken, bu sene pahalılılığından en çok şikayet edilen ürünlerden domatesin kilosu ise yeniden 20 lira seviyelerine dayandı.
Pazarcı esnaflardan Ramazan Aydoğdu, bu durumun sebebinin çiftçinin üretimi bırakmasına bağladı. Çiftçinin ürettiği üründen para kazanamadığını belirten Aydoğdu, üreticinin artık daha fazla kar edebileceği alanlara yöneldiğini belirtti.
Nüfus ve tüketim artışı oranında üretim artmıyor
Ramazan Aydoğdu konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı :
“ Sebze-meyve fiyatlarının yaz ortasına gelmemize rağmen düşmemesinin birçok nedeni var. Ama bu sebeplerin başında en önemlisi üretim. Nüfus artışına ve tüketim artışına paralel bir üretim artışı yok. Çiftçi para kazanamadığı için üretmiyor. Daha doğrusu örneğin domates ekmesi gereken alana, daha karlı olduğu için mısır ekiyor. Hangi ürün daha fazla kar getiriyorsa o ürüne yöneliyorlar. Belirli bir kısım da üretimi komple bıraktı. Üretimi bırakan çiftçi sayısı yarı yarıya. Önceden kırsalda köyde üretim yapanlar, şimdi şehirde tüketici oldu. Bunun en önemli sebepleri de girdi maliyetlerinin yüksek olması. Vatandaşlar her hafta “ domatesin fiyatı hala düşmedi mi?” “ meyveler yine çok pahalı” gibi şikayetlerde bulunuyor. Hadi vatandaşlarımız bilmiyor ama , eskiden üretici olanlarda pazara gelip çok pahalı şeklinde şikayetlerde bulunuyor. Pahalı olmasının sebeplerinden bir tanesi de kendisi ama haberi yok, ya da haberi yokmuş gibi davranıyor.
Üretici ile tüketici fiyatlarını denetleyen yok
Fiyat artışının en önemli sebeplerinden bir taneside üretici ile tüketici arasında ki yüksek kar marjı. Afyon’da Sultandağında üretilen kirazın kilosu 5 liradan satılırken, pazarda tezgaha geldiği zaman 20 liraya çıkıyor. Pazarcı esnafın hepsinin karı aynıdır. Ürünlerde kilo başı ortalama 2 lira kazanır. Kirazı halden 18 liraya alıp 20 liraya satıyoruz. Fiyat kurtarmıyor ama vatandaşların alım gücünü de düşünmek zorundayız. Burada önemli olan köyden 4-5 liraya çıkan kirazın, hale gelinceye kadar nasıl 18 lira olduğu? Bunun denetlenmesi lazım işte. Evet maliyetler çok arttı , her şey geçtiğimiz yıla göre 3-4 ‘e katladı. Ama üreticiden ve satıcıdan arada ki komisyoncular daha fazla para kazanıyorsa bu işte bir yanlışlık var demektir. Devletimizin bu duruma bir an önce müdahale etmesi gerekiyor. Bu simsarlar denetlenirse muhakkak arada ki yanlışlıklar ortaya çıkarılacaktır” şeklinde konuştu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.