Yeni yıl zamlı geldi
Yeni yılla birlikte beklenen zamlar yağmur gibi gelmeye başladı. Türkiye yeni yıla umutla girmeye hazırlanırken, ilk zam haberi de yılın ilk dakikalarında geldi.
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), yeni yılla birlikte köprü ve otoyol ücretlerine zam geldiğini açıkladı. KGM tarafından ülke genelinde geçerli olacak yeni ücret tarifesine ilişkin sosyal medyadan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2024 Pazartesi günü itibariyle geçerli olacak zamlı tarifelere yer verildi.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyol ve boğaz köprülerinin geçiş ücretlerinde ortalama yüzde 76 oranında artış yapılırken, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle işletilen otoyol ve köprülerde ise ortalama yüzde 50 oranında artış gerçekleştirildi.
Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi YİD projelerine ait köprülerde otomobil geçiş ücretleri belirtilen oranlarda yükseltildi.
Ayrıca, araç sınıflarına göre köprü geçiş ücretleri detaylı bir şekilde açıklandı ve bu bilgilere Karayolları Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden ulaşılabileceği belirtildi.
KGM tarafından işletilen yolların ve köprülerin otomobiller kapsamında en düşük ücreti 9 TL iken, en yüksek ücret 84 TL olarak belirlendi. Boğaz köprülerinin tek yönlü otomobil geçiş ücreti ise 15 TL olarak belirlendi.
YİD YOL VE KÖPRÜ ÜCRETLERİ
Yapılan duyuruda YİD projelerine ait olan köprülerin otomobiller için geçiş ücretleri de açıklandı. Liste şöyle:
Osmangazi Köprüsü 290 TL,
1915 Çanakkale Köprüsü, 295 TL,
Yavuz Sultan Selim Köprüsü 35 TL.
ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ'NE DEV ZAM
Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde alınan, Özel İletişim Vergisi’ne de yeni yıl ile birlikte zam geldi. Özel İletişim Vergisi 260 TL’den 400 liraya yükseltildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile 260 TL olarak uygulanan vergi yüzde 53,8 artırılarak 140 lira olduğu açıklandı. Alınan karar ile birlikte faturalı veya faturasız hat alacak herkes Özel İletişim Vergisi ödemek zorunda olacak.
2024 ile 400 TL olarak belirlenen rakam, operatörlere iletilerek 12 ay taksitle ödenebilecek.
Ayrıca Özel İletişim Vergisi'ne yapılan zam ile birlikte cep telefonu hattı sahibi herkesten her ay düzenli olarak kesilen 'Telsiz Kullanım Ücreti de 2024 ile birlikte artacak.
2023 yılında 9,43 TL olan ücret, yeni yılda 15 lira seviyelerine çıkacak.
3 İLDE DAHA EKMEĞE ZAM
Yeni yılda halkın temel besin kaynağı ekmek de zamlandı. 1 Ocak 2024 itibariyle Ankara, Bursa ve Nevşehir’de ekmeğe zam yapıldı.
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkan Vekili Hüseyin Ar'ın başkanlığında yürütülen ve Ankara Ticaret İl Müdürlüğü, Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ankara Ticaret Odası ile ANKESOB'a bağlı ilgili odaların temsilcilerin katılımıyla oluşan Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu’nun yaptığı toplantı sonunda 210 gram ekmeğin 8 TL'den satılması kararı oybirliğiyle kabul edildi.
Bursa’da geçtiğimiz günlerde gelen simit zammının ardından ekmek de zamlandı. Artan maliyetlerin gerekçe gösterildiği Bursa’da 1 Ocak tarihiyle beraber 250 gram ekmek 10 liradan satışa sunulmaya başlandı.
Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Osman Çırakoğlu, ekmek fiyatlarının 10 lira olmasının bile durumu kurtarmadığını belirterek, tezgahlarda aşırı derecede bozuk para sıkıntısı çektiklerini ve gramı yukarı çekerek 10 lira düz hesap yaptıklarını söyledi.
Nevşehir'de ise 6 lira 50 kuruş olan 200 gram ekmeğin fiyatı, bugün
itibarıyla 7 lira 50 kuruşa çıktı.
Zam ile ilgili yapılan açıklamada, “1 Ocak 2024 Pazartesi günü itibariyle 200 gram ekmeğin satış fiyatı 7 lira 50 kuruşa yükseltilmiştir. Yeni fiyat tarifesine göre Nevşehir simidi 6 liraya, içli pide yapımı da 8 lira 50 kuruştan 10 liraya çıkmıştır” denildi.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM YOLDA
Yeni yıla zamlarının ardından hükümetin doğal gaz ve elektrik zammı takvimi de ortaya çıktı.
Halktv’nin haberine göre, Elektrik ve doğal gaz faturalarında 31 Mart 2024'te yapılacak seçimlere kadar zam öngörülmüyor. Ancak sektör yetkilileri seçimlerin hemen ardından tarifelerin yeniden fiyatlandırılacağını belirterek, doğalgaz ve elektriğe belli oranlarda zammın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Sektör kaynakları, özellikle seçim sonrasında konutlarda enerji sübvansiyonlarının hızla kaldırılmasının ve maliyet bazlı fiyatlandırmaya geçilmesinin beklendiğini söylüyor. 2024 yılı enflasyon hedefinin yüzde 36 olması nereyle enerji zamlarında bu hedefin tutturulabilmesi yeni hesaplamalar yapılacağı belirtiliyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2023 yılında serbest tüketici limitini düşürerek 1000 kilovatsaat olan sınırı 950 kilovatsaate çekmişti. Bu kararın, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe gireceği belirtilmişti.
Elektrik fiyatları, konut, sanayi ve ticari aboneleri arasında fark gözetilmeden mevcut tarifeler ile sabitlenmişti.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.