Z Kuşağının inanç biçimlerini araştırdı
Araştırma grubunu, yüzde 95 güven aralığında Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerindeki üniversitelerde öğrenim gören 17-23 yaş aralığında bin 810 genç oluşturdu.
Z kuşağı gençlerin Tanrı inanç biçimlerini belirlemek amacıyla geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olan Tanrı İnanç Biçimi Ölçeği kullanıldı. Yapılan araştırma ile ilgili ise şu bilgiler paylaşıldı:
Tanrı inanç biçimi; insanın Tanrı’yı nasıl algıladığı, Tanrı’nın hangi özelliklere sahip olduğu ile ilgili kabulleridir. Araştırmada Tanrı inanç biçimleri; Teizm, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm olarak incelenmiştir. Teizm, Tanrı inancına sahip olmak ve o Tanrı’nın ilahi emirler ve öğretilerle insan davranışını yönlendirdiğini kabul etmektir. Deizm, evrenin yaratılışının bir Tanrı tarafından gerçekleştirildiğini kabul etmek ancak bu Tanrı’nın evrende yaşayan insanlara karışmadığını; insanların akıl, sanat, bilim yoluyla kendi gerçeklerini bulabileceği düşüncesidir. Agnostisizm, Tanrı ve dinlere karşı ilgisiz kalma veya ilgilenmeme durumu olarak algılanır. Ateizm, Tanrı’nın var olmadığını ileri süren düşünce biçimidir.
Z KUŞAĞI GENÇLERİN TANRI İNANÇ BİÇİMLERİ
Araştırma kapsamındaki Z Kuşağı gençlerin yüzde 82,8’inin Teist inanç puanları daha yüksektir. Z kuşağı gençlerin yüzde 13,1’inin Deist, yüzde 3,3’ünün Agnostik ve %0,8’inin Ateist Tanrı İnanç puanları daha yüksektir.
CİNSİYET, TANRI İNANCINI ETKİLİYOR
Gerçekleştirilen araştırmada Z kuşağı genç kadınlar, genç erkeklere göre daha fazla Teisttir. Z kuşağı genç erkekler, genç kadınlara göre daha fazla Deist, Agnostik ve Ateisttir.
TANRI İNANÇ BİÇİMİNDE BÖLGELER ARASI FARKLILIKLAR VAR
İnsanların yaşadığı bölgelerin sosyoekonomik, kültürel ve siyasi yapısı onların Tanrı inanç biçimlerini etkilemektedir. İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşayan gençler daha fazla Teisttir. Ege Bölgesi’nde yaşayan Z Kuşağı gençler; daha fazla Deist, Agnostik ve Ateisttir. Sözel ve eşit ağırlık puan türü gerektiren alanda öğrenim gören Z kuşağı gençler daha fazla Teisttir.
ANNENİN EĞİTİM DÜZEYİ, ÇOCUKLARININ TANRI İNANÇ BİÇİMLERİNİ ETKİLİYOR
Annesi ilkokul mezunu olan Z kuşağı gençler, daha fazla Teisttir. Anne eğitim düzeyi yüksek olan gençlerin Teizm puanları düşmekte, Deizm, Agnostisizm ve Ateizm puanları artmaktadır. Anne ve babalarının politik görüşlerini daha seküler olarak niteleyen gençlerin Teizm puanları düşüktür ama Deizm, Agnostisizm ve Ateizm puanları yüksektir. Ebeveynlerinin politik görüşlerini Dindar ve Muhafazakâr olarak niteleyenlerinkinin ise, Teizm puanları yüksektir ama Deizm, Agnostisizm ve Ateizm puanları düşüktür.
AİLE İÇİ DİNİ PRATİKLER, TANRI İNANCINI ŞEKİLLENDİRİYOR
Araştırma sonuçlarına göre, anneleri ve babaları her gün ve her hafta günlük dini ibadetlerini yapan Z kuşağı gençleri daha fazla Teisttir. Günlük dini ibadetlerini yapmayan annelerin Z kuşağı çocukları daha fazla Deist, Agnostik ve Ateisttir. Araştırmada annelerin ve babaların her gün dini ve ilahi kitapları okumasının, çocukların Tanrı inanç biçimlerini etkilediği görülmüştür.
DİNİ BAYRAMLARIN DIŞINDAKİ DİĞER DİNİ GÜNLERİN KUTLANMA BİÇİMİNİN ETKİSİ ÇOK FAZLADIR.
Dini bayramların dışındaki diğer dini günlerin kutlanma biçimi, Tanrı inanç biçimlerini etkileyen en önemli etkenlerden birisidir. Ebeveynlerin dini konularda çocuklarını bilgilendirmesi Tanrı inanç biçimlerini etkiliyor. Anneleri ve babaları tarafından temel dini konularda (namaz kılma, abdest alma vb.) bilgilendirilmeyen Z kuşağı gençlerin Deizm, Agnostisizm ve Ateizm inançları, bilgilendirilenlere göre daha fazladır.
ANNE-BABANIN ÇOCUKLARIYLA DİNİ İBADETLER GERÇEKLEŞTİRMESİ ÖNEMLİDİR.
Ebeveynleriyle beraber dini ibadetler gerçekleştiren Z kuşağı gençleri daha fazla Teisttir. Teizm inançlarının, dini ibadetler gerçekleştirmeyenlere göre daha fazla olduğu bulunmuştur. Ebeveynleriyle beraber dini ibadetler gerçekleştirmeyen Z kuşağı gençleri daha fazla Deist, Agnostik ve Ateisttir.
MAHREMİYET EĞİTİMİ VERİLEN GENÇLER DAHA FAZLA TEİSTTİR.
Ailesi tarafından mahremiyet eğitimi verilen Z kuşağı gençler, verilmeyen gençlere kıyasla daha fazla Teizm inancına sahiptir. Ailelerin ahlaki davranışları, gelenek ve görgü kurallarını göstermeye yönelik telkinleri, çocuklarının Teizm puanlarını artırmaktadır. Etik ve ahlaki değerlere önem veren ailelerin çocuklarının Teizm puanları daha yüksekken, ailede bu değerlerin önemsiz görülmesi Deist, Agnostik ve Ateist eğilimleri artırıyor.
DİNİ EĞİTİMİ ALMA BİÇİMİ, TANRI İNANÇ BİÇİMLERİNİ ETKİLİYOR.
Aileleri tarafından dini eğitim aldırılan gençler, aldırılmayanlara göre daha yüksek Teizm inancına sahiptir. Dini eğitim almamak Deizm, Agnostisizm ve Ateizm inançlarına yönelimi artırmaktadır.
ANNE ETKİSİ TANRI’NIN ELİ.
Z Kuşağı’nın Tanrı inanç biçimlerini etkilemede, anne tutumu ve davranışlarının büyük etkisi olduğu görülmüştür. Adeta Tanrı inancının anne tutum ve davranışlarıyla oluştuğunu varsayabiliriz.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.