Zam yükü vatandaşı eziyor
Temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar, yeni yıl için yapılan 200 liralık asgari ücret zammını da eritiyor. Yüksek faturalar, günden güne tırmanan konut kiraları, yüksek ısınma giderlerine ek olarak pazarda ve marketlerde birbiriyle yarışan fiyatlar vatandaşın belini büküyor.
Vatandaşın alım gücü düştü. 100 liranın alım gücü, 35 liraya kadar indi. Yapılan tüm baskı ve taleplere rağmen asgari ücrete yeni yıl ile birlikte sadece yüzde 14,2 zam yapıldı. Asgari ücret, bin 400 TL'den, 1603 TL'ye yükseltildi. Artış, vatandaşı memnun etmedi. Ücret, yine açlık sınırının altında kaldı. Mutfak enflasyonu yıllık yüzde 12,29 oranında seyretti. Nefes almak bile neredeyse paralı hale geldi.
Temel ürünler el yakıyor
Mutfak masraflarındaki artış, ailelerin bütçesini fazlası ile zorluyor. Temel tüketim ürünlerindeki artış, vatandaşı alışveriş yaparken daha temkinli davranmak zorunda bırakıyor. Domatesten, meyveye; etten, tereyağına neredeyse her şey tezgâhlarda günümüz itibari ile daha pahalıya satılıyor. Vatandaşın evdeki hesabı, artık çarşıya uymuyor. Bir, iki poşetlik alışveriş yapan halkın cebinden en az 100 lira para çıkıyor. Bir çekirdek ailesinin düzgün bir pazar alışverişi yapabilmesi için 50 ila 100 lira arasında para harcaması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl 17 liraya satılan tereyağı 36 liraya kadar yükseldi. Çerez, balık lüks olmaktan çıktı. Bir çok temel tüketim ürünlerine bir yıl içinde yüzde yüze yakın zam geldi. Benzin ve motorine artık istikrarlı olarak sürekli zam geliyor.
Faturalar bıktırdı
Elektrik faturaları uçuşa geçti. Ocak ayından itibaren elektriğin yüzde 8,8 daha zamlı kullanılmaya başlanması, vatandaşın belini bükmeye yetti. Su faturası da elektrik faturalarına denk gelmeye başladı. KOSKİ'nin su faturalarına gizli gizli yaptığı zam da vatandaşın cebindeki parayı eritiyor. Havaların soğuması ile birlikte derecesi artırılan kalorifer kazanları da kış aylarında vatandaşın maddi yükünü artıyor.
Vatandaş tedirgin
Asgari ücret artışı ile birlikte ürünlere de zamlar yapıldı. Vatandaş; ağır kira, yüksek fatura ve pahalı ürünler altında eziliyor. Ayrıca vatandaş alımının büyük çoğunluğunu da kredi kartı ile yapıyor. Cebinde sıcak parası bulunmayan vatandaş, omzundaki yükün azaltılmasını istiyor. Özetle 1 Ocak'tan itibaren trafik cezalarından ehliyet harçlarına, damga vergisinden su tüketim bedellerine kadar hemen her şeye yüzde 14.47 oranında zam geldi. Ekonomik sıkıntılar sebebiyle faiz bataklığına sürüklenen ve yuvaları dağılan vatandaşlar bir de; icralık oluyor. Kimileri de tefecilerin eline düşüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.