Zarar büyüyor; satılık çiftlikler çoğalıyor

Zarar büyüyor; satılık çiftlikler çoğalıyor
Konya'daki çoğu süt üretim çiftliği kapanmaya ve satışa çıkarılmaya başladı. Çevre ilçelerde kapatılan çiftlik sayısı günden güne artarken Sarayönü'nde de 8 çiftlik son günlerde satışa çıkarıldı.Çoğu sektör...

Konya'daki çoğu süt üretim çiftliği kapanmaya ve satışa çıkarılmaya başladı. Çevre ilçelerde kapatılan çiftlik sayısı günden güne artarken Sarayönü'nde de 8 çiftlik son günlerde satışa çıkarıldı.

Çoğu sektör gibi hayvancılık sektörü de krize girdi. Yem fiyatlarının artmasına karşılık çiğ sütte istenilen oranda artış yapılmaması üreticilere "pes" dedirtti. Sanayicilerin Ulusal Süt Konseyi'nin aldığı karara uymaması da üreticilerin sorunlarını iyice derinleştirdi. Bazı üreticiler; elindeki üretim tesisini kapatmaya başlarken, bazı üreticiler de çiftliklerini satışa çıkardı. Birçok işletmenin üretim yapacak takati kalmadı. Üreticiler ise yem fiyatı artışından ve sütün artık para etmemesinden dolayı hayvanlarını kesime gönderiyor.

Şartlar kapanmaya mahkum ediyor

Üreticilerin maliyetlerinin artması ve sütlerinin hak ettiği fiyattan satılamamasından dolayı, hayvanlarını kesime gönderdiğini aktaran Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, üreticilerin bu şartlarda hayvanlarına bakamayacak durumda olduğunu dile getirdi. Birçok süt üretim çiftliğinin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Başkan Erdoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu şartlarda çoğu çiftlik kapanmaya mahkum. Birçok ilçede hayvanlar kesiliyor. Bu gidişle sütü de ithal edeceğiz. Bölgenin üretim kapasitesi azalıyor. İnsanlar işsiz kalıyor. Yeni sosyal sorunlar da baş gösterecek. Sanayici konseyin aldığı fiyata da uymuyor. Birileri para kazanıyor, kazanamayan bir tek üreticiler. Biz, sadece günü kurtarmanın derdine düştük. Üreticiler, yem kısmaya başladı. Kaba yem ile süt sağılıyor. Yem verilmesinin tek sebebi de hayvanlarının telef olmaması. Üreticilerimizin hepsinin de hayvanlarını çok sevdiğini biliyorum ama ortada bir de gerçekler var. Masa başında oturarak, sahaya inmeyerek bu sorunların hiç biri çözülmez. Yemi dışarıdan alıyoruz. Yakında sütü de alacağız."

Satışa çıkarılan çiftlik sayısı 8 oldu

Daha önce 5 çiftliğin, son günlerde de 3 yeni ve büyük çiftliğin satışa çıktığını söyleyen Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, "Bu sayı ile birlikte ilçemizde İPARD destekli toplam 8 büyük tesis satışa çıkmış oldu. Daha önce yani 35-40 gün önce 5 çiftlik satıştaydı. Bunların devamı da gelecek." Dedi

58 lira olan yemin yine 40 gün önce 74 liraya yükseldiğini hatırlatan Başkan Erdoğdu,  yemin çuval fiyatının döviz kurundaki artış ile birlikte 83 liraya dayandığını söyledi. Sarayönü'ndeki üreticilerin ağır girdi maliyetleri altında ezilmekten köpürür hale geldiğini kaydeden Erdoğdu, "Vallahi üretici batakta. Çiğ süt için fiyat yakın zamanda bir fiyat belirlendi. Biz, çiğ sütün kilogram fiyatının 2 liranın altında olmamasını talep ediyorduk. İki lirayı geçin, 10 kuruş zorla zam yapıldı. Şimdi de sanayiciler alınan bu 10 kuruşluk zam kararına uymuyor. Satış falan kalmadı. Yemin çuval fiyatı artıyor, süt fiyatları olduğu yerde kalıyor. Sonunda da böyle çiftlikler satışa çıkarılır işte." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.