120 bin çiviyle Ayasofya tablosu
47 yaşındaki filografi sanatçısı Mustafa Baştan, hocası Aşır Düğer’in tavsiyesiyle başladığı bu sanatta hayalini gerçeğe dönüştürüyor. Yaklaşık 8 yıl önce, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ni filografi tekniğiyle işlemek isteyen Baştan, bu hedefi için İstanbul’a taşındı.
İstanbul’da 9 ay süresince çalışmalarını sürdüren Baştan, 120 bin çivi kullanarak yaklaşık 150 kilogram ağırlığında dev bir tablo ortaya çıkardı. Filografi sanatına olan tutkusunu 15 yıldır sürdüren sanatçı, İHA muhabirine bu sanat dalının detaylarını aktardı.
“Ayasofya tablosu benim kalfalık eserim”
Filografi sanatının ahşap bir zemin üzerinde gerçekleştiğini belirten Baştan, “Ahşap zemin üzerine çiviler çakılarak ve belli örgü teknikleri kullanılarak yapılan bir resim sanatıdır. Ayasofya tablosu, Mimar Sinan’ın da ifade ettiği gibi benim kalfalık eserim” ifadelerini kullandı.
Baştan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi tablosunun 8 yıl önce hayalini kurduğu bir çalışma olduğuna dikkati çekerek, “Fakat filografi sanatına uyarlayabilir miyim, bire bir resmin aynısını aktarabilir miyim diye uzun bir süre kafa yormuştum. Hayalini kurduktan sonra çalışmam 9 ay sürdü. 120 bin çivi kullanarak ve sadece Ayasofya ile ilgilenerek tamamlamış olduk” şeklinde konuştu.
Şablon kullanılarak yapılıyor
Filografi sanatında şablon kullandıkları bilgisini veren Baştan, “Önce yapacağımız ölçüyü belirliyoruz, sonra şablonunu çıkartıyoruz. Şablonun üzerine çiviyi çakıyoruz, sonra kağıdı çıkartıp örgü teknikleri kullanarak çalışmamızı tamamlıyoruz” şeklinde konuştu.
Diziden etkilenerek Varda Köprü tablosunu yaptı
Varda Köprüsü tablosunu ise bir diziden etkilenerek yaptığını söyleyen Baştan, “Köprünün nerede olduğunu bilmiyordum, dizide gördükten sonra araştırdım. Abdülhamit Han’ın Hicaz Demiryolu için yaptırdığı bir köprüymüş. Tarihi ve hikayesi ilgimi çektiği için 2 metreye 2 metre ölçüsüyle yine 124 bin çivi çakarak 9 ayda tamamladığım çalışmaydı” dedi.
Bakanlığın katkıları ile Çorum ve Ankara’da festival düzenledi
Baştan, 2017 yılında arkadaşlarıyla birlikte El Sanatları Derneği'ni kurduklarını belirtti. Son bir ay içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Çorum ve Ankara'da başarılı bir festival düzenlediklerini paylaşan Baştan, geçmişte de çeşitli Halk Eğitim Merkezlerinde eğitimler vererek bu sanatı daha geniş kitlelere öğretmek adına önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.