65 yaş üstü ücretsiz ulaşımda yeni gelişme!

65 yaş üstü ücretsiz ulaşımda yeni gelişme!
Hükümet, bir süre önce 65 yaş üzerine şehir içi ücretsiz ulaşım uygulamasını kaldırılacağını, kararın 15 Ekim itibariyle uygulanacağını açıklamıştı. 65 yaş üzeri vatandaşlara ücretsiz ulaşım imkanı sağlayan...

Hükümet, bir süre önce 65 yaş üzerine şehir içi ücretsiz ulaşım uygulamasını kaldırılacağını, kararın 15 Ekim itibariyle uygulanacağını açıklamıştı. 65 yaş üzeri vatandaşlara ücretsiz ulaşım imkanı sağlayan uygulamada yeni bir gelişme yaşandı. İşte ayrıntılar…

Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle ulaşım artık daha pahalıya mal oluyor. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra vergileri artırıp tasarruf tedbirlerini artıran hükümet, 65 yaş üzeri vatandaşların şehir içi ulaşımdan ücretsiz faydalandığı uygulamayı kaldıracağını açıklamıştı. Karar tepkiyle karşılanırken, halk otobüsü esnafından yeni bir açıklama geldi.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) ve Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası, destek ödemelerinin yüzde 40’tan yüzde 70’e çıkarılması taleplerini dile getirmek amacıyla Başkent İlçeler Terminali önünde basın toplantısı yaptı. Akaryakıt zamları nedeniyle halk otobüsü esnafının zor durumda olduğunu vurgulayan TÖHOB Genel Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy çokluğu ile alınan gelir desteği ödemesinin yüzde 70’e çıkarılması kararının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından veto edilmesi halinde perşembe gününden itibaren abonman kartlarını kullandırmayacaklarını ve 62 ila 64 yaş arasını ücretsiz taşımayacaklarını vurguladı.

Günlük 300 ila 400 arasında ücretsiz yolcu taşıdıklarını ve bu yolcuların taşıma bedelinin günlük ortalama 5 bin lira olduğunu dile getiren Kara, “Türkiye genelinde tüm kooperatif başkanlarımız ile Ankara’da bir toplantı yaptık. 15 Ekim itibarıyla eğer hükumetimizden herhangi bir destek olmazsa taşımayacağız diye karar aldık” dedi.

“GELİR DESTEKLERİ ÖDENMEZSE TAŞIMACILIK YAPAMAYIZ”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş’a seslenen Kara, İzmir’de bir yolcu maliyetinin 41 lira, Ankara’da 29 buçuk lira olmasına rağmen halk otobüsleri olarak kendilerinin 15 liraya yolcu taşıdıklarını ifade ederek, “Aktarmayı hesaplarsak 11 liraya geliyor. Ücretsizleri, abonmanları hesaplarsak 7 liraya denk geliyor. Ankara ilçelerimiz de aynı şekilde. Eğer gelir destekleri ödenemezse Polatlı’dan Ankara’ya, Haymana’dan Ankara’ya, Elmadağ’dan Ankara’ya ücretsiz taşımacılık yapamayacağız. Bizim taşımacılık yapabilmemiz için yüzde 40 olan tam bilet fiyatlarımızın yüzde 70 olması lazım” diye konuştu.

62-64 yaş arası yolcuların ücretsiz taşınması kuralının kanunda olmadığını savunan Kara, şunları söyledi:

“22 kalem ücretsizlerimizden, 62-64 yaş ve bazı ücretsizleri destek alamazsak taşımayacağız. Gazi ve şehit aileleri, basın mensupları ve polis hariç taşımayacağız. Ancak 65 yaş üstü konusunda 15 Ekim itibarıyla Türkiye genelinde ne karar alınırsa ona uyacağız. Mansur Yavaş, geçtiğimiz hafta Büyükşehir AK Parti Grubu'nun verdiği önergeyi veto ederse perşembe günü sabah vatandaşlarımızın EGO otobüslerini tercih etmelerini rica ediyoruz. Esnaf olarak karar aldık, taşımayacağız. Kamuoyuna bunu duyuruyorum. Ücretsizlerin belirli kalemleri veto edilirse taşınmayacak.”

"KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

Belediyeden sorunlarına acilen çözüm bulmasını isteyen Kara, “Siyaset bizim üzerimizden yapılmasın. Biz sabah çöpçülerle kalkan, akşam bekçilerle yatan halk otobüsü esnafıyız. Halk otobüsü esnafı her şeyi göze alır. İptal olacaksa iptal olsun, ceza yenecekse ceza yensin. Büyükşehir Belediyesi, biz taşımadığımız andan itibaren EGO araçlarını çoğaltacak ve ceza yazmaya başlayacak. Cezaları ödemekle bitiremiyoruz. Esnafımız ‘her gün ölmektense bir kere ölelim’ diyor. 15 Ekim’den itibaren Türkiye geneli halk otobüsü esnafı, ‘ücretsiz yolcu taşımacılığı yapmayacağız’ diyor” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ DÜNYA YAŞLILIK DERNEĞİ’NDEN GELDİ

Belediye ve özel otobüs işletmeleri arasındaki krize çözüm önerisi Dünya Yaşlılık Derneği'nden geldi. Derken Başkanı Umut Çınar, bu hakkın yaşlıların elinden alınmaması gerektiğini belirterek, sınırlandırma getirilebileceğini bildirdi.

Elips Haber'den Betül Vural'a konuşan Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut Çınar, "Ekonomik sıkıntılar dahil olmak üzere emeklilerin yaşadığı problemler belli. Kendi derneğimiz adına söyleyebilirim kesinlikle yaşlıların elinden bu hak alınmamalı. Devamlı huzurevlerini ziyaret ettiğimiz için yaşlıların bu araçları kullandığını hayatlarını idame ettiğini görüyoruz. Maddi güçleri yetmeyen yaşlılar ailelerini bu şekilde ziyaret ediyor" şeklinde konuştu.

Çınar, yaşlıların ücretsiz toplu taşıma hakkının tamamen kaldırılması yerine, söz konusu hakka sınırlamalara getirilebileceğini kaydetti.

Özel halk otobüsü işletmelerinin durumunu anladığını vurgulayan Çınar, şöyle devam etti:

“Herkes sıkıntı içinde. Özel işletmeciler de mazot zammı gibi zamlardan dolayı problem yaşıyor, hayatını idame ettirmekte zorlanıyor olabilir. İki tarafı da belli bir noktaya taşıyabilecek bir çözüm önerisi getirilebilir" dedi. 65 yaş üstünün ücretsiz toplu taşıma hakkına, günde 2 biniş sınırı gibi bir çözüm getirilebileceğini dile getiren Çınar, "Akıllı bir sisteme geçerek yaşlıların ücretsiz toplu taşıma hakkını bir gereksinim olarak mı, yoksa bir hobi olarak mı kullandığı tespit edilebilir. Kişinin, günde kaç kere bindiğine dair veriler, karta yüklenebilir. Bu tür yazılım sistemleri zaten var. Örnek olarak, 2 günlük biniş hakkı ayda 60 biniş ediyor. Bu sınırın üzerine çıkan kişiden ücret tahsil edilebilir.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.