Görüntüleme teknikleri sağlığın vazgeçilmezi

Görüntüleme teknikleri sağlığın vazgeçilmezi
Görüntüleme tekniklerinde yaşanan gelişmeler sayesinde, beyin ve omurilik patolojileri, meme kanseri gibi ciddi hastalıkların yanı sıra damar hastalıkları da daha ayrıntılı olarak incelenebiliyor.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı akademisyenlerinden Prof. Dr. Kemal Ödev, tıbbi görüntüleme alanındaki yeni teknolojilerin hastalıkların erken teşhisi ve etkin tedavi süreçlerine katkı sağladığını vurguladı. Tıbbi görüntüleme tekniklerinin hastalıkların saptanmasından tedaviye kadar birçok alanda katkı sağladığını belirten Ödev; “1970'lerden itibaren hızla gelişen ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve PET-BT gibi nükleer tıp görüntüleme teknikleri, günümüzde hastalıkların erken teşhisinde vazgeçilmez bir araç haline geldi. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde bilgisayarlı tomografi, yüksek hassasiyeti sayesinde akciğer hastalıklarının tespitinde yoğun olarak kullanıldı” dedi.

goruntuleme-teknikleri-sagligin-vazgecilmezi-2.jpg

Günümüzde tıbbi görüntüleme cihazlarının yüksek çözünürlüklü görüntüler sunabildiğini ve böylece hastalıkların küçük aşamalarında bile tespit edilebildiğini belirten Ödev; “Gelişen teknolojiler sayesinde, daha önce çok zor teşhis edilen ya da fark edilemeyen bazı hastalıklar artık çok daha kolay ve doğru bir şekilde belirlenebiliyor. Özellikle meme kanseri, akciğer hastalıkları gibi durumlarda erken tanı, hastaların yaşam süresini ve kalitesini artırıyor. Bu yeniliklerin başında, MR görüntüleme teknikleri ile beyin ve omurilik patolojilerinin ayrıntılı incelenmesi ve diffüzyon MR ile inme gibi hastalıkların tanımlanması geliyor. Ayrıca meme kanseri tanısında kullanılan mamografi ve dijital tomosentez, meme dokusundaki tümörlerin üç boyutlu olarak görüntülenmesini sağlayarak erken teşhiste önemli bir rol oynuyor” şeklinde konuştu.

Görüntüleme tekniklerinin, sadece teşhis ve tedavi aşamalarında değil, aynı zamanda hastalıkların takip edilmesi ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde de kullanıldığını belirten Ödev, “Özellikle onkoloji alanında, kanserli hücrelerin yayılımını izlemek ve tedaviye yanıtı değerlendirmek amacıyla PET-BT gibi hibrit görüntüleme yöntemleri yaygın olarak tercih ediliyor. Bu sayede, tedavi sürecinin verimliliği artırılıyor ve gerektiğinde tedavi yöntemi değiştiriliyor” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.