Altın otu çiçeğinin altın değerindeki faydaları

Altın otu çiçeğinin altın değerindeki faydaları
Altın otu, tıbbi özellikleri nedeniyle uzun yıllardan beri kullanılan bir bitki olagelmiştir. Günümüzde de özellikle Akdeniz ülkelerinin geleneksel tıbbi tedavilerinde önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. Peki altın otu nedir, hangi hastalıklara iyi gelir? İşte altın otunun faydaları…

Özelikle son zamanlarda değeri tekrar hatırlanan altın otu, güneş çiçeği olarak da tanınan bir bitkidir. Bilimsel adı Helichrysum Arenarium’dur. Dalakotu, mayasılotu, helichrysum italicum, aspleniaceae gibi farklı isimleri de vardır.

Aktarlarda şifalı bitki olarak bulunabileceği gibi, görünümü nedeniyle süs bitkisi olarak da tercih edilir. Altın otundan, çay ve yağ elde edilir. Bu yağ, kozmetikten sağlığa pek çok alanda kullanılır. Altın otu, kayalık ve dağlık bölgelerde doğal olarak yetişir.

Avrupa kökenli bir bitki olmasına rağmen Anadolu’da da popüler bir bitki haline gelmiştir. Altın otu, P vitamini ve diğer mineraller bakımından zengin bir bitkidir. Günlük beslenmede karşılanamayan bazı ihtiyaçları gidermeye yardımcı olur. Altın otu; mide dostu, sindirimi kolaylaştırıcı, basur, eklem ağrıları ve varis gibi sorunlara iyi gelen bir bitkidir. Altın otunun özellikleri; idrar söktürücü, kabız yapıcı, gaz giderici, safra artırıcıdır.

HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
Altın otunun tavsiye edildiği hastalıklar ise; sarılık, karaciğer sirozu, nevralji, cinsel güçsüzlük, raşitizm, kulak çınlaması, kulak duyma zorluğu, romatizma, siyatik, safra kesesi iltihabı ve taşı, mesane ve böbrek iltihabı, ağrılı idrar yapma, düşük tansiyon, kan tükürme, egzama. Vücuttan idrar atılması su kaybına neden olur ve bu da 1- 2 kilo kaybına yol açabilir.

Kronik ağrılara, kireçlenme, romatizmal, kas ve eklem ağrılarına iyi geldiği bilinen altın otu, antioksidan özelliği ile iltihapların giderilmesini ve vücutta iltihap oluşumunu, mikropların giderilmesini sağladığı söylenmektedir.
İdrar yolları enfeksiyonlarını azalttığı ve idrar söktürücü özelliği olduğu bilinmektedir. Düzenli tüketilmesi ile metabolizmayı hızlandırması ile yağ yakımını sağladığı, ödem atımını desteklediği, tokluk hissi vermesi ile zayıflamaya da neden olduğu bilinir.

Yemeklerden sonra oluşan şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarını giderdiği belirtilmektedir.

Sindirim sisteminin çalışmasını düzenleyip, mide öz suyunu dengeler ve mide ekşimesinin, mide yanmasının önüne geçip, gastrite iyi gelip, mideyi rahatlatır.

Bağırsak fonksiyonlarını düzenler.

Böbreklerde oluşan kum ve taş gibi sorunların vücuttan atılımını sağladığı bilinmektedir. Böbrek salgılarını, safra kesesi ve pankreas salgılarını düzenli salgılanmasını sağladığı bilinir ayrıca pankreas ve safra salgılarını arttırdığı da söylenmektedir.

Basur (hemoroid) ve prostat tedavisini desteklediği bilinir.
Altın otu bitkisini çay hali ile düzenli tüketildiği takdirde varis oluşumunu önlediği, mevcut olan varislerin tedavisine destek olduğu ve varislerin görünümlerini hafiflettiği düşünülmektedir.

Yine düzenli bir şekilde altın otunu çay olarak tüketildiğinde parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olmak mümkün olduğu söylenmektedir. Cildi hem nemlendirmesi hem de sıkılaştırması ile bilinmesinden dolayı yaşlanma etkilerini geciktirdiği gözlenmiştir.

NASIL KULLANILMALI?
Altın otunun bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Oldukça masum ve zararsız bilinen altın otu vücuttaki birçok organa ve sisteme etki ettiği için Safra kesesi ve böbrek hastalarının mutlaka doktorlarına danışarak tüketim dozunun bilgisini almaları gerekmektedir.

Alerjik bünyeye sahip olanların da kullanım öncesi test yaptırmaları önemlidir.

Gece uyku sorunu yaşattığı bilindiği için akşamları altın otu çayı tüketimi tavsiye edilmemektedir.

Hamilelerin, emziren annelerin ve şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunanların mutlaka doktor tavsiyesi ile uygun tüketim şekli ve tüketim doz önerisini almaları gerekmektedir.

Uzmanlar herhangi bir rahatsızlığı, sağlık sorunu olmayan kişilerin günde en fazla iki kez kullanmalarını tavsiye etmektedirler. Ayrıca bitkisel ürünler ve bitkisel besinler çok etkili olduğu için her koşulda doktor önerisi alınması gerekmektedir.

Altın otu çay olarak tüketilir.

Altın otu çayı tarifi;
Sekiz ila on adet saplarından ayrılmış altın otu çiçekleri kaynamış suya eklenerek, demliğin kapağı kapatılır. Sıcak suda demlenmeye bırakılan altın otu çiçeğini on dakika sonunda içebilirsiniz. Bu şekilde tüketiminde sorun yaşayanlar, altın otu çayının içine bal ya da limon ekleyebilir.

Altın otu kür şeklinde kullanılabilir.

Altın otu kür tarifi;
On gram ıhlamur, on gram kuşburnu ve beş gram altın otu, bir litre kaynamış suya eklenir. Ortalama dört dakika kaynatılan karışımın altı kapatılarak, demlenmeye bırakılır. Ilıyan karışım tüketime hazırdır. Bir ay boyunca düzenli tüketim ardından bir hafta ara verilmesinin önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar ayrıca bu kür haftada iki kilo vermeyi mümkün kıldığı söylenmektedir.

Altın otu uçucu yağ olarak kullanılır.

Altın otu yağı faydaları;
Altın otunun preslenerek elde edilen yağı oldukça faydalıdır. Sivilce sorunlarının giderilmesinde, cilt çatlakları, selülit, saçkıran, saçta oluşan kepeklenme, kireçlenme, eklem ağrılarını dindirme, darbeden kaynaklı oluşan morlukların ve yaraların hızlı iyileşme göstermesinde etkisi bulunmaktadır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.