Ankara Keçisi Yok Olma Tehlikesiyle Yüz Yüze

Ankara Keçisi Yok Olma Tehlikesiyle Yüz Yüze
Ankara keçisi üreticisi Cihan Balaban, bu mesleği devralacak kimsesi bulunmadığı için 2 bin Ankara keçisinden oluşan sürüsünün büyük bir bölümünü satmak zorunda kaldı.

Başkentin sembollerinden biri olan Ankara keçisi, hayvancılık mesleğine ilginin azalması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ankara keçisi, dünya tekstil sektöründe de oldukça değerli bir yer tutuyor; onları özel kılan ise uzun, parlak, ince ve beyaz tüyleri. Ancak bilinçsiz bakım, türlerin karışması, çoban eksikliği ve gençlerin hayvancılığa yönelik ilgisizliği nedeniyle Ankara keçisi için alarm zilleri çalmaya başladı.

Ankara'nın Ayaş ilçesinde hayvancılık yapan 60 yaşındaki Cihan Balaban, yaşının ilerlemesi ve mesleğini devralacak kimsesi olmaması sebebiyle, 2 bin baş Ankara keçisinden oluşan sürüsünün büyük bir kısmını satmak zorunda kaldı.

Balaban, İHA muhabirine verdiği demeçte, kendisi gibi Ankara'nın Ayaş, Güdül, Nallıhan ve Kızılcahamam ilçelerinde keçi üreticiliği yapan birçok kişinin yaşlılık ve gelecek neslin hayvancılığa olan ilgisizliği nedeniyle Ankara keçisinin tükenme noktasına geldiğini ifade etti.

"Geride yapacak kimse yok"
Cihan Balaban, “Doğdum doğalı bunun içindeyim. Tam ebeden ve dededen kalma gördüğümüz. 60 yaşına girdim 60 senedir bunun içindeyim. Bin 500'ü de 2 bini de gördüm ama kalan şimdi bu. 180 tane kaldı. Mecbur satmak zorunda kaldım. Adam bulunmuyor, hayat pahalı, geride yapacak kimse yok” şeklinde konuştu.

"Türkiye'de çobanlık yok"
Balaban, hayvancılığın sevilerek yapılması gereken bir meslek olduğunu ifade ederek, “Geride yapacak kimse kalmayınca biraz da maddi durumlar geri tepti, yapılmayacak duruma geldi. Ben devlet adamlarıyla da çok görüştüm. Çok dedik ‘Çaresiz, çobansızız'. Bugün asgari ücretle adam şurada çalışıyor, burada 25 bin liraya çalışmıyor. 35 bin lira biz Afgan'a veriyoruz. Türkiye'de çobanlık yok. Hepsi Afgan. Onlar da olmazsa hayvancılık biter” dedi.

Kaynak:İHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.