1 ayda toplanıyor, değeri altınla ölçülüyor! İşte şaşırtan fiyatı...

1 ayda toplanıyor, değeri altınla ölçülüyor! İşte şaşırtan fiyatı...
Alanya ilçesinde doğanın sunduğu benzersiz lezzetlerden biri olan muşmulaların hasadı başladı. Dikenli dallar arasında özenle toplanan bu nadir meyveler, dikkatle paketlenip pazara sunulmak üzere hazırlanıyor.

Alanya’da, halk arasında muşmula olarak bilinen ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde yenidünya adıyla tanınan malta eriği hasadı başladı. Bu tropikal meyve, Alanya'nın dağlık ve engebeli arazilerinde yetişiyor ve toplanması büyük bir özen ve emek gerektiriyor. Muşmulanın toplanabilmesi için üreticilerin, dikenli dallar arasında dikkatlice hareket etmeleri ve her bir meyveyi titizlikle toplama süreci büyük çaba istiyor. Hasat edilen bu lezzetli meyveler, üreticiler tarafından özenle paketleniyor ve Alanya hal pazarına gönderiliyor. Buradan, önce Türkiye iç piyasasına sunuluyor, ardından dünya çapında çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.

Alanya'da 5 dönüm arazide muşmula yetiştiren üretici Muzaffer Yıldız, hasat sürecinin başladığı günden itibaren üretimin hızla devam ettiğini belirtti. Yıldız, “Muşmula hasadına 1 ay önce başladık. Devam ediyoruz. Kilogram fiyatını 100-150 TL arasında hale gönderiyoruz” diye konuştu. Muşmulanın üretimi, yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle gün geçtikçe azalıyor. Bu durum, Alanya'da malta eriği üreticilerinin karşılaştığı zorlukları artırıyor.

Alanya Avokadocular Birliği Başkanı ve aynı zamanda hal pazarında işletme sahibi olan Hilmi Sevilgen, bu yıl turfanda olarak başlayan hasatla ilgili açıklamalarda bulundu. Sevilgen, “Alanya’da malta eriği dediğimiz coğrafi ürünümüzün hasadına başlamış bulunmaktayız. Şu an turfanda olarak başladık. Direnç açısından insan sağlığına faydalı, üretimi gün geçtikçe düşen bir ürünümüz” dedi. Malta eriğinin yalnızca Alanya'da yetişen ve sarı renkte olan türü, bölgeye özgü bir ürün olarak öne çıkıyor. Ancak, yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle üretiminde azalma yaşanıyor.

Sevilgen, üreticilere seslenerek, “Malta eriği çeşitlilik açısından oldukça değerli bir ürünümüz. Üreticilerimizin bu ürünü bırakmalarını istemiyoruz. Az kalan üreticilerimize, muşmula hasadına ve üretimine devam etmelerini öneriyoruz” diye ekledi. Alanya'nın muşmula üreticileri, bu değerli ürünü koruyabilmek için sürdürülebilir üretim yöntemleri ve maliyet azaltıcı stratejiler geliştirmek zorunda.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.