Fiyatlar uçtu, aşurenin tadı kaçtı!

Fiyatlar uçtu, aşurenin tadı kaçtı!
Üretim maliyetlerinin artması ve yüksek enflasyondan nasibini alan bakliyat ve kuruyemiş fiyatları, aşure tencerelerini boş bıraktı. Dar gelirliler bu yıl cep yakan fiyatlar nedeniyle aşure yapamayacak…

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte bolluk ve bereketin simgesi aşure malzemeleri tezgahlarda yerini almaya başladı. Ancak, yüksek fiyatlar nedeniyle aşure kazanları daha az kaynıyor.

Son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik kriz, Türklerin geleneksel tatlısı aşureyi de vurdu. Buğday, nohut, fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm ve fındık gibi aşure için gerekli temel malzemelerin fiyatları da geçen yıla göre yüzde 4 ile yüzde 143 arasında arttı. Buna göre ortalama bir aşure kazanı geçen seneye göre yüzde 50 daha zamlı kaynayacak.

2023 yılında ortalama 242 liraya mal edilen bir tencere aşure, bu yıl 330 TL'ye, 20 liraya mâl edilen bir kase aşurenin fiyatı ise bu yıl yüzde 36'dan fazla artarak 27.5 liraya kadar yükseldi.

12 kişilik klasik bir aşure yapılabilmesi için gerekli olan malzemeler içinde; 300 gram buğday, 165 gram nohut, 270 gram kuru fasulye, 20 gram pirinç, 400 gram toz şeker, 120 gram kuru incir, 120 gram kuru üzüm, 120 gram kuru kayısı, 80 gram fındık içi, 10 gram karanfil ve 300 mililitre süt yer alıyor.

Aşure yapımı için söz konusu malzemelerden bir kısmı tarifteki gramajlarla bulmak her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle bazı malzemeleri paket veya kilogram olarak almak gerekiyor. Bu durum da maliyeti artırıyor.

Bu ekonomik şartlar içinde aşure yapımında gerekli olan malzemeleri almak için markete giden bir kişinin cebinden çıkan miktar 550 TL'ye ulaşabilirken, gramajlarına göre maliyet hesabı yapıldığında ise 12 kişilik aşurenin tenceresi 330.53 TL’ye mâl edilebiliyor. Böylelikle bir kase aşure 27.5 liraya mal oluyor.
Fiyatların yüksek olmasından şikayet eden dar gelirliler, bu yıl aşure yapmak için ya malzemeleri eksiltiyor ya da daha az miktarda aşure yapıyor.