Ata tohumlarıyla dışa bağımlılık bitecek
Türkiye'nin farklı bölgelerinde uzun yıllar süren ıslah çalışmalarıyla ata tohumlarından geliştirilen yerli ve milli buğday tohumlarının, hububat tarımında dışa bağımlılığı bitirmesi hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tarımsal araştırma enstitüleri, üniversiteler ve özel sektörce geliştirilen, yüksek verimli, kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı, makarnalık, baklavalık ve ekmeklik özellikleri yüksek kaliteli 200'ün üzerinde yerli ve milli tohum çeşidi, yabancı menşeli tohumların kullanım miktarını her geçen yıl azaltıyor.
Sarayönü MYO eski müdürü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, ülke tarımı adına tohumculuk açısından çok önemli mesafeler katedildiğini söyledi.
Yerli ve mili bir sistem kurma gereksiniminin temel nedenlerinden birinin de gıda güvenliği olduğunu belirten Soylu, genlerini ata tohumlarından alan yerli tohumların, buğday ekim alanlarında hakimiyet kurduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin, diğer bitki türlerine göre buğday alanında çok daha iyi olduğuna işaret eden Soylu, "Yüzde 65-70 oranında yerli tohum çeşitlerimiz kullanılıyor. Yüzde 25-30 civarında da yurt dışı orijinli tohumlar üretilip çiftçiye dağıtılıyor. Yabancı çeşitlerin tercih edilmesinin tek nedeni, un sanayicisinin kaliteli buğdaya ihtiyaç duyması." dedi.
"Stratejik bir ürün "
Sadece buğdayda değil, diğer bitkisel ürünlerin üretiminde kullanılan tohumluk, fidan ve fidelerde de yerli ve milli üretimin artırılması gerektiğini vurgulayan Soylu, sözlerine şöyle devam etti:
"Tarım sektörü, savunma sanayisi kadar önemli bir sektör. Yerli ve milli tohumların da stratejik açıdan değeri büyük. Geliştirildikçe dışa bağımlılığımızı önemli oranda azaltacaktır. Zaten zorladığımız zaman kendi kendimize yetebilecek durumdayız ama verim miktarı ve kalite nedeniyle yabancı çeşitler tercih ediliyordu. Yerli ve milli çeşitlerimizin artık istenen verim ve kaliteyi sağlayabilmesiyle yabancı menşeli tohumların kullanım oranı da düşüyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.