'Balık 10 yıl içinde lüks olacak'
Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, iklim değişikliğinin denizlerdeki biyoçeşitliliğin üzerindeki olumsuz etkisine dikkati çekerek, "Balık, 10 yıl içinde normal insanların tüketebileceği gıda olmaktan çıkacak" dedi.
Av sezonu, 1 Eylül'de yasağın sona ermesi ile başladı. Balıkçılar ilk gün denize açılarak ağlarını atarken, çok yüksek olan balık fiyatları da düştü.
Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, balık çeşitliliği bakımından zengin olan Türkiye'de son yıllarda iklim krizinin denizlere olumsuz etkisinin balık türlerini de azalttığına dikkat çekerek, suların derinliğe doğru her sene daha da ısınması ile bunun balıklar üzerinde termal stres yaratığını vurguladı.
Bazı balıkların soğuk sudan hoşlanmadığı için yazın suların ısındığı Batı Akdeniz'e ya da Kuzey Ege'ye doğru kaçtığını, bu durumda bir sürü yeni istilacı türün gelmesiyle yerel türlerin azaldığını ifade eden Kızılkaya, şöyle devam etti:
“Balıkların yumurtlama dönemi, su sıcaklıklarının ayın hangi dönemine denk geldiğine göre değişiyor. Geçtiğimiz yıl Karadeniz'de su sıcaklıklarından dolayı av sezonu durdurulmuştu. Su ısısı düşünüldüğünde, özellikle hamsinin yüzde 70'inin geldiği Karadeniz'de hamsinin üremesindeki en ufak bir üreme sekmesi Türkiye'deki balıkların da yüzde 70'ini etkileyecek demektir. Karadeniz'in şu an yüzey sıcaklığı yüksek. Geçen sene yaşanan sorun bence bu sene de yaşanacak."
Sezonun açılmasıyla birlikte balığa ilginin arttığına değinen Kızılkaya, iklim değişikliği, deniz yüzeyinde artan su sıcaklığı, aşırı ve yanlış avlanma gibi nedenlerle balığın artık çok pahalı hale gelebileceğini kaydetti.
Balık fiyatlarının aşırı yükseldiğini belirten Kızılkaya, "Artık balığa normal insanın ulaşması zor olacak. Önümüzdeki 10 sene içerisinde balık normal insanların alabileceği bir gıda olmaktan kesinlikle çıkacak" diye konuştu.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.