Bu balığı avlayan milyonlarca lira para kazandı

Bu balığı avlayan milyonlarca lira para kazandı
Türkiye genelinde biyolojik çeşitliliğe büyük darbe vuran balon balığı ile mücadeleye aralıksız devam edildi. Tarım Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan balon balığı avcılığı desteklemesiyle hem sucul biyolojik çeşitliliğin korunması hem de balıkçıların desteklenmesi sağlandı.

2024 yılında en zararlı balon balığı çeşitleri arasında yer alan ve Latince Lagacephalus sceleratus adı verilen türün destekleme fiyatı önceki destekleme dönemine göre yüzde 100 artırılarak 12,5 liradan 25 liraya çıkarıldı. Diğer balon balığı türlerinde de destek yüzde 400 artırılarak 2,5 liradan 10 liraya yükseltildi. Böylece sağlanan destekleme ile avlanan balon balıkları sayesinde 14 milyon 214 bin yeni bireyin ekosisteme girişi engellendi. 2020 yılında bu yana 373 bin 494 balon balığı avcılığına 4 milyon 111 bin 693 lira destek ödemesi yapılarak 28 milyon 12 bin 50 bireyin ekosisteme girişi engellenmiş oldu.

bu-baligi-avlayan-milyonlarca-lira-para-kazandi-4.jpg

Ölümcül tür balon balığı

İçerisinde tetrodotoksin zehiri olan balon balığı, çok tehlikelidir. Çünkü bu zehir oldukça güçlüdür. Bir miligram yani çay kaşığının ucundaki küçük bir miktar kadar zehir bile 70 kilogram olan bir yetişkini öldürebilir. Zehirli türlerde, zehir balığın sadece bir organında değil, kanat, kas, sindirim sistemi ve deri altlarında bile var. O yüzden 'Balığı çok iyi temizlerim, ondan sonra yerim' gibi bir hata yapılmamalı. Bu nedenle Bakanlık, balon balığının yakalanıp karaya bile çıkarılmasını yasakladı. Bu türler, hem balıkçılığa doğrudan zarar vererek ekonomik kayıplara neden oluyor hem de halk sağlığını tehdit ediyor. Her iki türün de vücudunda bulunan ve ''TTX'' olarak bilinen toksinin besin olarak tüketilmesi, ölümcül olabiliyor. Balon balığı zehirlenmesi balon balıklarının içerdiği tetrodotoksin adlı güçlü bir toksin nedeniyle ortaya çıkar. Belirtileri hızla gelişebilir ve tehlikeli olabilir. Bu zehirlenmenin başlıca belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve solunum güçlüğü yer alır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.