Budamada geç kalmayın

Budamada geç kalmayın
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte doğa uyanmaya başlarken, meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için her yıl budamanın da bilinçli şekilde yapılması gerekiyor.

Ağaçların düzenli ve kuvvetli dal ve yaprak meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri için yapılması gereken budama çalışmalarının ise tam zamanı.

'Uyanmadan budayın'

Meyve ağaçları için budamanın hayati önem taşıdığını belirten Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Kışları çok soğuk geçen ilçemizde budama yerlerinin soğuktan zarar görmemesi için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmak gerekir. Yani şu içinde bulunduğumuz günler budama için çok uygun. Budama yapılmayan ağaçlarda; taç düzensiz gelişir, fazla verim nedeniyle dallar kırılır, küçük ve kalitesiz meyve oluşur, sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz, kısa zamanda verim düşer, ürün bir yıl var ve bir yıl yok görülür. Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir."

'Bakım gerekir'

Budama sonrası bakım önlemlerinin budamanın başarılı olması için çok önemli olduğunu vurgulayan Koçak, "Budama sonrası bakım önlemlerinin başında budama yüzeylerinin koruyucu macunla kapatılmasıdır. Bunun yanında çam katranı v.b koruyucu maddeler kullanılabilir. Bakım önlemleri koruyucu macun işlemiyle sona ermez. Budama sonrasında ağaçlar tahrik olurlar ve hayatiyeti devam etmek için kök sistemindeki besin elementlerini harcamak maksadıyla bol sürgün verirler. Oluşan sürgünlerin ağacın formunun istediğimiz şekilde olması için doğru yönlendirilmesi gerekmektedir. Kök ve gövde üzerindeki sürgünler derhal alınmalıdır. Aksi takdirde ağaçlarda tepe çökmeleri oluşur. Bu hadise ağacın ölümüne zemin hazırlar ve budamayı başarısız kılar" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.