Büyükbaş hayvanlarda aşılama dönemi
Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından şap aşılamaları yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde başlayan büyükbaş hayvan aşılamaları yılsonuna kadar devam edecek. Bölgedeki bütün hayvanların aşılanması hedefleniyor.
Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, hayvanlarda koruyucu hekimliğin tedaviden daha önemli olduğunu vurgulayarak, ülke ekonomisinde de önemli bir yeri olan koruyucu hekimlik çalışmaları çerçevesinde aşılamalara devam ettiklerini bildirdi.
Çiğdem konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığının hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadelesi kapsamında düzenlenen 2021 yılı sonbahar büyükbaş aşılama kampanyası başladı.” dedi.
Aşılama çalışmalarına üreticilerin duyarlı olmasını isteyen Çiğdem, “Şap aşılaması kampanyası tarihleri dışında hastalık çıkışı haricinde şap aşılaması yapılmayacaktır. Yetiştiricilerimizin bu tarihler arasında büyükbaş hayvanlarının şap aşısının yaptırmaları aşılama uygulamasını yürüten müdürlüğümüz personeline yardımcı olmaları aşılama esnasında hayvanlarının zapt edilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Şap hastalığı hakkına bilgi veren Güngör Çiğdem şöyle konuştu: “Şap Hastalığı çift tırnaklı hayvanlara özgü, çok bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Bu hastalık sığır, manda, koyun ve keçi yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda da görülür. Hastalık hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini oluşturmaktadır. Şap hastalığı bazı kayıpları meydana getirmektedir. Bunlar süt ve et verimindeki kayıplar, hayvanların gelişmesinde gerilik, gebe hayvanlarda yavru atma, özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler, dış ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar, tedavi masrafındaki maliyetler şeklindedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.