Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü
Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) 14 Mayıs 2023’te yapılan 28. Dönem Milletvekili seçimlerinde Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü.
Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kararı Meclis Genel Kurulu'nda okundu. Kararın okunmasıyla Atalay'ın vekilliği resmen düşürülmüş oldu. Bununla birlikte TİP'in milletvekili sayısı da 3'e düştü.
MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ BAŞKANLIK KÜRSÜSÜNE ANAYASA FIRLATTI
Kararın okunmasının ardından TİP, DEM Parti ve CHP milletvekilleri pankartlarla başkanlık kürsüsünü işgal etti; TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlatıldı.
Bunun üzerine birleşimi yöneten Bozdağ, protestolar nedeniyle çalışmalara devam edilemeyeceği gerekçesiyle birleşimi kapattı.
ATALAY’DAN İLK MESAJ
Tutuklu bulunduğu cezaevinden yazılı bir mesaj ileten Can Atalay, “Bu da oldu, bunu da yaptılar. Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini ‘düşürdüler’” dedi.
“Hukuk tanımazlık” ve “kuralsızlaşma” olarak tanımladığı durumun bu boyutlara gelmesine şaşırdığını ifade eden Atalay, “TBMM’nin bu suça ortak edilebilmesine onun adına üzülüyorum. Kimin hangi hakkı, hangi yetkiyi nasıl kullanacağının öngörülemediği; kuralsızlığın egemen olduğu bu halin memlekete vereceği zararlardan ülkem adına endişe duyuyorum” ifadelerini kullandı.
7 GÜN AYM’YA İÇİNDE İTİRAZ EDİLEBİLECEK
Atalay’ın Meclis üyeliğinin sonlanmasının ardından önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleneceği de merak ediliyor. Buna göre, Atalay ya da diğer milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten itibaren 7 gün içinde kararın Anayasa’ya, kanuna veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için AYM’ye başvurabilecek. AYM ise iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlayacak.
DAVA SÜRECİ
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.
YARGITAY CEZAYI ONADI
28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, "müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle Yargıtay'a başvurmuştu. Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.
NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay'ın tutukluluğu hakkında iki kez hak ihlali kararı vermişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi de, "AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok" diyerek ikinci kez bu karara uyulmamasını kararlaştırmış, vekilliğinin düşürülmesi için de TBMM'ye yeniden yazı göndermişti.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.