Çoban 'Bir olup güçlü olalım'
Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, üreticinin daha güçlü olması, kriz dönemlerini daha küçük sıkıntılarla atlatabilmeleri için tek çatı altında birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Tüm bölgede üretilen sütün tel elden pazarlanmasının, yemin tek elden temin edilmesinin büyük avantajlar oluşturacağını ifade eden Çoban, bunun önemli bir yaptırım gücü olacağını dile getirdi.
Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, hayvancılık sektöründe küçük üretici birlikleri yerine daha büyük bir örgütlenme ile faaliyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Küçük birlikler ile faaliyet gösteren üreticilerin kriz dönemlerinde daha çok etkilendiğine dikkat çeken Çoban, “Özelde şu anda ekonomisi bozuk olanlara yem verilmiyor. Bir ay içerisinde yeme 12-13 lira zam geldi. Süte gelen 10 kuruşluk zammın da geri alınması konuşuluyor. Burada üreticilerin birlik beraberlik sağlaması lazım. Tüm üreticilerin bir araya toplanıp tek yumruk olması gerekiyor. Virüsün piyasaları bozmasından dolayı fırsatçılık yine ortaya çıktı. Yem fiyatlarına gelen zam biraz da fırsatçılığın tetiklediği bir durum.” dedi.
Daha büyük düşünmeliyiz
Küçük birlik ve kooperatifler faaliyetlerine devam etse de pazarlamanın bir üst birlik eliyle tek elden yapılması gerektiğini kaydeden Çoban, “Üreticilerimiz de üretici örgütlerimiz de günübirlik düşünüyor. Piyasa iyi olduğu zaman herkes herkesin yanında olur. Asıl mesele zor zamanlarda dayanışma sağlamaktır. Mesela Çanakkale’de çok güzel bir uygulama gerçekleştiriliyor. Tüm birlik ve kooperatiflerin sütü üst birlik üzerinden, tek elden pazarlanıyor. Bu yüzden piyasaya etki etme güçleri bulunuyor. Konya’da süt 2,30 lira satılırken, Çanakkale’de 2,385 liraya pazarlanıyordu. Güçlü oldukları için yem fabrikalarıyla masaya oturup en düşük fiyattan teklifli yem alabiliyorlar.” şeklinde konuştu.
Küçük hesaplar fayda sağlamıyor
Çoban, üreticilerin küçük hesaplarla düşünmemesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Bizim burada üyeler bireysel davrandığı ve birlikler zayıf olduğu için yaptırım gücü yok. Üreticilerin küçük hesaplarla hareket etmesi en çok kendilerine zarar ettiriyor. “Et bugün istediğim parayı etmiyor yarın satıyım. Süt para ediyor birliklere işkence edeyim” diye düşünmesin. Belki devlet üreticinin işletmesindeki malı çıkaramaz ama piyasa sıkıntıya girdiğinde ithalat kozunu kullanıyor. Bu da hem devlete hem üreticiye zarar veriyor. Birlik ve beraberlik ile hareket etmezsek zarar eden her zaman biz oluruz. Üreticilerimiz küçük menfaatleri düşünüp istikrarsız hareket ediyor.”
Birlik olmalıyız
Ayrışmanın kimseye bir fayda sağlamayacağına değinen Çoban, “Parça olursak herkes yutar bizi ama birlik olursak yaptırım gücümüz olur. Zaman geldi fabrika 1 kilo fazla süt çıkarsa almam dediğinde fabrikalara kafa tutarak ayakta durduk. Bizim kahvelerde, odalarda gündem belirleme işlerini bırakmamız lazım. Senin birliğim, benim birliğim, merkezdi, mahalleydi meselelerini bırakmamız lazım. Bir üst birlik altında tüm üretici örgütlerimizin birleştirilip sütümüzün tek elden pazarlanıp, yem tedarikinin tek elden sağlanması gerekiyor.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.