Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat!

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat!
Çocuklarda ilk yaşlarda görülen görme kusurlarının ilerleyen yaşlarda da devam etmemesi için ilk muayenenin önemine vurgu yapıldı. Uzmanlar, çocuklarda görülen belirtilerin iyi takip edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor

Gelişen teknoloji ile birlikte çocuklarda bilgisayar, tablet ve telefon kullanımı artarken, göz rahatsızlıklarında da artış yaşanıyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Tayanç Kılıç, çocuklarda göz bozukluğunun belirtileri ve hangi hastalıklarda ailelerin hekime başvurması gerektiği konusunda bilgiler aktardı. Göz sağlığının çocukların genel sağlık gelişimi ve bakış açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Kılıç, bu nedenle göz hastalıklarının erken teşhisinin, tedavi sürecinde kritik rol oynadığını söyledi.

Kılıç, çocuklarda göz bozukluğu belirtilerini “Gözde çapaklanma, kızarıklık, sürüntü, sulanma, göz kamaştırıcı, gözdeki beyazların, göz küresinin, kornea dediğimiz ön şeffaf tabakanın çok büyük ya da küçük olması, iki göz küresi arasında belirgin asimetri, göz kapaklarında düşüklük, gözlerin objeleri takip edememesi, ışığa aşırı hassasiyet, normalde farklı baş pozisyonları, göz bebeklerinde yorgunluk hareketi, baş ağrısı, çift görme, yazma ve okuma güçlükleri” olarak açıkladı.

BEBEKLERDE YAŞA DİKKAT
Çocuklarda görülebilen göz hastalıklarına gözyaşları kanal işaretleri, göz tembelliği, hipermetrop, miyop, astigmat, şaşılık, doğumsal katarakt ve doğumsal glokom olarak sıralayan Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, “Yenidoğan bebeklerde sık sık yaşanan ağrı kanal değişiklikleri, hayallerin gözde ağlamasına ve sık sık çapaklanmaya neden oluyor. Bu durum iyi yapılmış bir masaj sayesinde genellikle bebek bir olgunlaşma gelene kadar iyileşiyor.

Bir yaş sonrasında ise kanala yönelik müdahale gerekebiliyor. İlk aylarda yapılan doğru ve sık masajla ağrı kanallarının görünümü düzelebiliyor. Dolayısıyla, virüsün farklılaştırılmadığı hekimin gösterdiği şekilde masaja başlanması oldukça önemli oluyor” dedi.

Göz tembelliğinin, çocuklarda en önemli ve atlanmaması gereken durumların başında geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, “Göz tembelliği görünümünün görülme düzeyinde normal değerlere yani tam olarak çıkamaması durumudur. Göz tembelliği tek ya da iki göz anında olabiliyor ve ne kadar erken fark edilirse o kadar hızlı iyileşebiliyor.

Altı programdan sonra ne yazık ki bu görünümlerin oluşması çok mümkün olmuyor. Acilen gözlüğün varlığı ve sağlam gözün kapatılarak göze çarpan gözün çalıştırılması gerekiyor. Göz tembelliği; Doğumsal katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi gözlerin önünde görmeyi engelleyici dayanıklı bir nedenden dolayı da oluşabiliyor. Bu nedenle daha önce sıralanan oluşumlar fark edilirse zaman kaybından göz kontrolünün yapılması büyük önem taşır” diye konuştu.

ERGENLİK DÖNEMİNDE MİYOP PERFORMANSI ARTABİLİR
Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, göz kırma kusurları ve kusurluluk hakkında ise belirtileri kaydetti:

“Göze gelen ışınlar gözün retina katmanında görünür. Bunun aksi kusuru kırma kusuru dediğimiz miyop, hipermetrop ve astigmat oluşur. Miyop, kısaca uzağı görme sorunudur. İlk 18 yaşında, yani gelişme gösteren miyopta artış devam ediyor. Gözlük progresyonunun ortaya çıkmasından çok gözün görmesini öğrenmesini sağlaması önemlidir.

Halk arasında yanlış bilinen gözlük taktıkça numara ilerler ya da gözlenir, anlayışı gerçeği yansıtılmaz. Böylece gözlüklerin çalışmasını sağlıyor. Görme ve uzak görmenin birlikte etkilendiği hipermetrop ise özellikle yaşadığı ilk altı yılda yakın sık görülüyor. Astigmat, gözün kornea veya lens dediğimiz ön tabakalardaki yuvarlak yapının bozulması ve bozulmaların sonuçlarının ortaya çıkması.

Astigmat olan çocuklarda baş ağrısı, ışıklarda dağılma, uzağı da yakını da dağılım ve dağınık görünme gibi görünürlük gözlemleniyor. İlk altı yaşında astigmat ve hipermetrop performansı daha fazla olmakla birlikte 8-10 yaşlarından itibaren hızlı büyümeyle miyop performansı artıyor. Bu dönemde kırma kusurları ve özellikle miyop sonuçta ortaya çıkabiliyor hızlı ilerleyebiliyor.

Şaşılık ise çocuklarda sağ ve sol gözün aynı yerde bakılma durumu olarak açıklanabilir. Şaşılık, gözlerin eş zamanlı olarak hareket edememesi, normal dışı baş-boyun konumu, baş mesafesi, bölmesi, derinlik kaybı, çift görme gibi görünüyor.”

3 YAŞ MUAYENESİ ÖNEMLİ!
Çocuklarda düzenli göz muayenesinin önemine dikkat edilmesi Uzm. Evren Tayanç Kılıç, "Çocuklarda doğan andan itibaren kullanılabilirliğimiz için herhangi bir gözlenirse göz muayenesi için zaman kurtarılmamalı. Bu durumda yoksa 4-6'ncı aylarda ilk muayeneleri yapılır. Hiçbir sorun olmazsa bile çocukların her yıl düzenli göz muayenesi yapılmalıdır.

Özellikle üç yaş muayenesi özel bir muayenehaneye sahip. Bu çocukların görmeleri muayenesi oluyor ve daha sağlıklı oluyor. Hiç muayene olmayıp altıdan sonra gelen mutluluksal ve acı kırılmaları için geçilmiş olunabiliyor." artan miktarda noktaladı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.