Çocuklara verilecek en güzel hediye ailedir

Çocuklara verilecek en güzel hediye ailedir
Konya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Koruyucu Aile Biriminde görev yapan ekipler kurdukları start ile vatandaşlara koruyucu aile ile ilgili bilgi verirken, çocuklara verilecek olan en güzel hediyenin aile olduğu vurgusunda bulundu.

Konya'da düzenli olarak gerçekleştirilen Moda ve Alışveriş Festivali KnyFest'te, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Koruyucu Aile Biriminde görev yapan personelimiz stant faaliyeti gerçekleştirdi.

Faaliyet sırasında katılımcılara hizmet modeli ile ilgili bilgilendirme yaparak koruyucu aileliğin tanınırlığını artırmaya yönelik farkındalık çalışması yapıldı. Çocuklara verilecek en güzel hediyenin 'Aile' olduğu vurgulandı.

Koruyucu ailelik, çeşitli sebeplerle biyolojik ailesiyle yaşayamayan, devlet korumasında kurum bakımında yaşayan, 0-18 yaş aralığındaki çocuklara sağlanan aile yanında bakım hizmetlerinden biridir. Çocuğun, fiziksel şartlar ne kadar iyi olsa da kurum bakımında kalması birçok faktörde olumsuzluklar doğurabilmektedir. Kurum bakımı yerine, birebir ilgi, sevgi ve saygının olduğu bir aile yanında büyümesinin fiziksel, duygusal ve psiko-sosyal gelişimi için daha iyi olacağı bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır ve koruyucu ailelik de alternatif bir bakım modeli olarak, bu amaca yönelik uygulanmaktadır.

cocuklara-verilecek-en-guzel-hediye-ailedir-3.jpg

Koruyucu ailelikte amaç, çocukların kurum ortamı yerine üstün yararı gereğince, sağlıklı bir aile ortamında büyümesini sağlamaktır. Koruyucu aile olmak isteyen kişiler, yaşadıkları ildeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın İl Müdürlüklerindeki koruyucu aile birimine başvurabilirler. Koruyucu ailenin başvurudan sonra gerçekleşen hazırlık süreci ortalama 6 ila 8 aylık bir zaman arasında gerçekleşir.

Çocuğun koruyucu aile yanında kalma süresi, koruma altına alınma nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çocuk uzun yıllar koruyucu ailesinin yanında kalabileceği gibi belirli bir süreden sonra biyolojik ailesine döndürülme ihtimali de vardır. Biyolojik ailesine döndürülme ihtimali, çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurularak kurum tarafından oluşturulan komisyon ile karar bağlanmaktadır.

Ancak bu biyolojik aileye döndürülme oranı çok düşüktür. Koruyucu aileler, biyolojik aile şartlarını iyileştirdiğinde çocuğun biyolojik aileye dönme ihtimalini bilerek bu hizmete dahil olurlar. Ancak mevzuatta tanımı ne kadar süreli koruyucu ailelik olarak geçse de, uygulamada ,çok büyük oranda ,çocuklar devlet korumasının kaldırıldığı ,reşit oldukları 18 yaşına kadar ailenin yanında yaşamakta, hatta 18 yaşını doldurduktan sonra biyolojik ailelerdeki gibi ,aile yanında kalmaya devam edebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.