Epilepside erken teşhis hayat kalitesini yükseltiyor
Epilepsi, beynin anormal elektriksel aktiviteleri sonucu meydana gelen ve tekrarlayan nöbetlerle seyreden nörolojik bir hastalık olup, her yaş grubunda görülebiliyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar arasında daha yaygın olan epilepsi, dünya genelinde yaklaşık 65 milyon kişiyi etkilerken, Türkiye'de ise bu rakamın 700 bin ile 1 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.
Epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 70'i uygun tedaviyle nöbetsiz bir yaşam sürebilirken, yüzde 30'luk bir kesimde ise nöbetler kontrol altına alınamıyor.
Uzmanlar, epilepsi hastalarının toplumdaki yanlış algılar nedeniyle sosyal yaşamda zorluklar yaşadığını ve etkili tedaviye ulaşmalarının da bu önyargılar yüzünden olumsuz etkilendiğini belirtiyor.
26 Mart Dünya Epilepsi Farkındalık Günü dolayısıyla AA muhabirine konuşan Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Eren Toplutaş, epilepsinin sadece kasılma ve bilinç kaybı gibi klasik belirtilerle değil, aynı zamanda anlık dalma veya sıçrama gibi hafif semptomlarla da kendini gösterebileceğini vurguladı.
Hastalık vakalarının bazen çok nadir görülen semptomlarla tespit edilebildiğini belirten Toplutaş, "Çok farklı geçici klinik tablolar görülebilir. Mesela sadece alkışlama atağıyla kliniğe başvuran bir hastaya epilepsi teşhisi koyduk.
Hastanın o ataklar esnasında bilinci açık ama bir alkışlama isteği geliyordu ve nöbeti saniyeler içerisinde sona eriyordu. Hastaya epilepsi teşhisi koyduk ve tedavisine başladıktan sonra bu bulguların azaldığını gördük." şeklinde konuştu.
İlaç tedavisiyle başarı oranı yüzde 70'e ulaşıyor
Toplutaş, epilepsi tedavisinde anti-nöbet ilaçlarının genellikle önerildiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:
"Her üç hastadan ikisi bu ilaçlarla tamamen nöbetsiz bir şekilde hayatlarını devam ettirebiliyorlar. İlaçlarını düzenli bir şekilde kullanan ve doktor kontrollerini aksatmayan hastalarda nöbetler görülmüyor. Bu şekilde hastalar günlük hayatlarına olduğu gibi devam edebiliyorlar. Daha sonra eğer hastanın nöbetleri kontrol altına alındıysa, kontrollerde ilacı azaltmak bazen kesmek mümkün olabiliyor."
Toplutaş, epilepsi tedavisinde erken teşhisin yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini vurgulayarak, doğru tanı ve zamanında müdahalenin hastanın sosyal yaşamını olumlu şekilde yönlendirdiğini belirtti.
Toplutaş, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Çok sık karşılaşılan kasılma-titreme ve bilinç kaybı atakları, epilepsiye teşhis konulmasını kolaylaştırabiliyor. Ancak bazı alışılmadık ve geçici durumlar da epilepsinin belirtisi olabiliyor. Bu tür atakların doğru ve erken teşhis edilmesi, hastanın gereksiz tıbbi müdahalelere maruz kalmasını engelliyor ve sosyal yaşamını olumlu yönde etkiliyor. Hastalığa zamanında tanı konulmadığında ise hasta hem sosyal açıdan olumsuz etkileniyor hem de bu geçici ataklar doğru şekilde tanımlanamadığında gereksiz tedavilere başvurulabiliyor."
Nöro-modülasyon gibi ilaç dışı yöntemler umut vadediyor
Toplutaş, epilepsi tedavisindeki son yenilikler arasında beyin görüntüleme yöntemlerindeki ilerlemelerin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, ilaç tedavisinin hala ana tedavi seçeneği olduğunu, ancak bazı hasta gruplarında alternatif yaklaşımların da mümkün olduğunu ifade etti.
Toplutaş, beynin belirli bölgelerinden kaynaklanan nöbetlerin, yüksek çözünürlüklü EEG ve manyetik rezonans görüntüleme teknikleriyle tespit edilebildiğini ifade ederek, "Bu sayede o bölgeyi bazen cerrahi olarak çıkarmak ve hastalarda tamamen nöbetsizlik sağlamak mümkün hale gelebiliyor. Hastalığı bu şekilde tamamen ortadan kaldırma şansımız oluyor." dedi.
İlaç dışı yöntemlerin de epilepsi tedavisinde denenmeye başlandığını belirten Toplutaş, "Bunlar invaziv olmayan, girişimsel olmayan nöro-modülasyon yöntemleri. Bu nöro-modülasyon yöntemleri kabaca işte elektrik stimulasyonu veya manyetik stimulasyon gibi yöntemler olabilir. Bu gibi hastaya ağrı-sızı oluşturmayan, kafa tası üzerinden uygulanan elektriksel ve manyetik stimulasyon uyarım yöntemleri epilepsi hastalarında deneniyor." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.