ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN

Özgüvenli bir birey yetiştirmek, ailelerin çocukların gelişiminde önem verdikleri konuların en başında gelir.

ÖZGÜVEN Kısaca kişinin değer duygusudur. Kendi yeteneklerine, duygu ve düşüncelerine, değerlerine, ilgilerine güvenmesi, kendisini sevmesidir. Kendini tanıması ve kendisiyle barışık olmasıdır.

ÖZGÜVEN Küçücük bir bebekken başlayan ve zaman ilerledikçe yavaş yavaş oturan bir süreçtir. Özgüvenin ilk tohumlarının ekildiği alan çekirdek ailedir. Çocuklar, kendilerine en yakın olanların tepkilerinden bu ekilen tohum yeşerir.

Ebeveynler çocuklarının öz-değer duygusu üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Çocukta özgüven gelişimi doğduğundan itibaren başlar ve yaşam boyu gelişir. Çocuğa yeterli ilgi, şefkat, bakım, sevgi verilmesi özgüven oluşumunun temelidir. Çocuğun kendini güvende hissetmesi çoğunlukla ailesine bağlıdır.

Özgüven problemi yaşayan yetişkinlerin, çocukluklarında yaşanan özgüven zedeleyici bir problemi bulunmaktadır. Çocuğun yaşamının ilk yıllarından itibaren ihtiyaçlarının yeterli ve düzgün bir şekilde giderilmesi özgüven oluşumunda büyük rol oynar. Evde, herkesin birbirine güvendiği huzurlu bir aile ortamı oluşturmalı.

Çocuk birşey anlatırken onu dikkatli dinlemeli. Çocuğun önemsediğini anlaması özgüvenini olumlu etkiler. Çocuğumuzu küçümsememeli, fikrini almalıyız. İlgi duyduğu faaliyetlere yönelmesini sağlamalı. Eşyalarına saygı duymalı.

Çocuğun ilk yıllarında ailenin verdiği mesajlarla gelişmekte olan özgüven, okula başlamasıyla birlikte, öğretmen ve arkadaşlarından oluşan çevresiyle gelişmeye devam eder.

Çocuğun karşılaştığı ilk sosyal çevre ailesi olduğundan, ailenin verdiği tepkiler, çocuğun duygu ve davranışlarını şekillendirir. Sevildiğini, ihtiyaçlarının giderildiğini, değerli olduğunu hisseden çocuk, gelecek olumsuz tepkilerden çok etkilenmez. Etkilense bile kolay çözer.

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ Duygu ve düşüncelerini anlatamaz. Görev ve sorumluluklardan kaçar. Karar vermekte zorlanır. Sosyal ortamlardan uzaklaşır. Sürekli utanç, suçluluk, sevilmeme hissi duyar, kendini rahat hissetmez.

ÇOCUKLARA ÖZGÜVEN NASIL KAZANDIRILIR Ufak sorumluluklar verilip başarı duygusunu tattırmalı. Var olmalarının önemli olduğunu hissettirmeli. İlgi alanı doğrultusunda aktivitelere katılmasına destek olmalı.

Böylece kendilerinde var olan yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayarak, özgüven duygusunu kazandırmış oluruz. Güvende olduklarını hissettirip, zamanı birlikte geçirmeli. (Psikolog Zeynep SEZGİN)

Yeni birşey denemek için yüreklendirmek, yapabileceğini göstermek, adım atmasını kolaylaştırır. Sen başla, yardıma ihtiyacın olursa ben buradayım cümlesi önemlidir. Kendisinden hiçbirşey beklenilmeyen çocuk, görev almaktan kaçar.

Yaşıtlarıyla kıyaslamamalı. Ailesi ve yakınları tarafından ilgi gören, sevildiğini hisseden, düşüncelerinin önemsendiğini ve dinlenildiğini fark eden çocuğun, kendine güven ve cesaretleri artar.

Aldıkları sorumlulukların farkındadır. Mücadele verir, güçlüklere çözümler üretir. Hem kendileri, hem de sosyal çevreleri ile iletişimi güçlü, olaylara hakimdir Artı ve eksilerin bilincindedir. Dürüsttür.

Çocuğumuzun dünyayı kendi kendine keşfetmesi ve öğrenmesi için, teşvik etmeli. Kendi kapasitesinden yüksek beklentiler ile çocuk yetiştirmemeye özen gösterilmeli.

Çocuğun araştırmacı ruhunun kısıtlanmaması gerekir. Hayatta başarılı olanlar, kendilerini sevenler, kendilerine güvenenler ve kendileriyle barışık olanlardır.

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mebruke BİCAN Arşivi