Sarayönü'nün ilçe olduğu gün

Tarih 1 Nisan 1959

(Saygıdeger Ahmet amcamın rahmetli babama askerde iken yazdığı mektup)

Sarayönü hayatında bu kadar muazzam bir bayram görmemişti zannederim; sokaklar tıklım tıklım insan selleriyle dolup taştı, Konya merkez kaza ve civar köylerden gelen çeşit çeşit insanlar, genç, ihtiyar, kadın, kız, çoluk çocuk hepsi mevcuttu. Hususi surette temin edilen askeri bir bando tatlı nameleriyle insan selini merasim merkezi olan hükümet konağı önündeki boşluğa dolduruyordu.

Binlerce Sarayönülünün ellerindeki çeşit çeşit döviz levhaları yabancı iştirakçilerin nazari dikkatini çekiyordu.Bu dövizlerden bazılarını sanada yazayım (Sarayönü Hükümeti şükranlarını arz eder) , (Kazamıza hoş geldiniz) , (Birlik kuvvettir) , (Terakki varsa yaşıyorsun, yoksa değilsin) , (gibi daha bir çok dövizler.

Daha bir hafta önce gördüm; Ladikteki Sarayönü dönemecine çamlarla süslü koskoca bir tak yapıp etrafını bayraklarla süsledikten sonra giriş kapısına (Kazamıza Hoş Geldiniz) çıkış kapısına ise Birlik Kuvvettir ibareleri yazılmıştı.

İrtibatın oraya da Gözlü Çiftliği tarafından aynı tak yapılıyordu. Demiryoluna, TMO ofisi tarafından daha başka bir tak ve etraflarını çeşir çeşit ampullerle süslemişlerdi. İstasyonun oradan sizin evlere kadar her yüz metrede bir tak ve çeşit çeşit yazılar.

Cadde çaprazvari bayraklarla süslü hele merasim yeri olan yeni ortaokul avlusu bir balo yeri gibi balon ve bayraktan geçilmez, binlerce taksi, otobüs, kamyon ve traktörler muazzam bir garaj tertibi sıralanmış ve her birinin önünde muntazam bayraklar yer almış bulunuyor.

Bizler ancak saat 2 de teşrif edebildik, çünkü sayın Ziraat Vekilimiz (Tarım Bakanı) Nedim ÖKMEN’de Sarayönülüler tarafından hususi olarak davetli olarak bulunduğundan gelmesi kuvvetli olduğu için Konuklarda beklemeye mecbur kaldık, ve nihayet saat birde 20-30 kadar taksi ile mahiyetinde bulunan Konya Valisi, 10 adet Konya Mebusu (Milletvekili) , Devlet Üretme Çiftlikleri Umum Müdürü Muavini ve bazı tanımadığım büyük şahsiyetlerle birlikte çiftliğe teşrif ederek öğle yemeğini müteakip hep birlikte Sarayönüne hareket ettik.

Hava tahmin edilemeyecek kadar güzel, rüzgar çok hafif olarak esiyordu. Sarayönüne vardığımız zaman yine insan seline karışıp birbirimizi kaybettik. Yüksek bir yere çıkıpta bakarsan Sarayönündeki bütün evlerde birer kırmızı bayrak görür ve muazzam bir gelincik tarlasına benzetirdiniz.

Yine bandonun iştirakiyle muazzam bir merasim kıtası sayın ziraat vekili ve mahiyetlerini yeni hükümet konağının önüne (Eski Belediye binası) kadar götürdüler yüzlerce halılarla peri masalları gibi süslenen şeref tribünün önü yüksek şahsiyetlerden müteşekkil bir protokol heyeti ile doldu, bende zor kötek insan selini yararak şeref tribünündeki büyük şahsiyetlerden Vali Cemil Keleşoğlunun hemen yanında yerimizi aldık.

Yine hususi surette tertiplenen Konya birinci Jet filosu hiç ara vermeden Sarayönü semalarında akrobatik hareketler yaparak bütün halkın takdirini topluyorlardı.

Merasime iştirak edecek olan bütün resmi ve şahsi hazırlıklar yukarıda bahsettiğim orta okulun avlusunun etrafını renk renk süslemiş ve istiklal marşına hazır bir vaziyette bekliyorlardı.

Halk o kadar kalabalıktı ki birbirini ite kalka ancak meydandaki hazırlıkları görebiliyordu. Daha önce söylememizmi lazımdı bilmiyorum. Elektrik direklerinin bir kısmına teller çekilip ceryan verilmiş vaziyette içi dolayısıyle de dört veya beş yere muntazam surette ışık veriyordu.

Önce kürsüye belediye reisi Mehmet ÜLKER gelerek bütün halkı selamladıktan sonra Sarayönünün bu gün sonsuz bir sevince gark edildiğini o güzelim şivesiyle anlattıktan sonra sayın ziraat vekili Nedim ÖKMEN’in teşriflerinden dolayı duyduğu sevinci belirterek bütün Sarayönü namına kendisine teşekkürlerini bildirdikten sonra kürsüyü sarayönünden bir öğretmene devrederek oda uzun bir konuşma yaparak Sarayönünün tarihi bir memleket olduğu için bu hakkı manasıyla hak etmiş oluşunu ve buna önder olan demokrat partiyi överek bazı misaller verip kürsüyü terk etti.

Onu müteakip Sarayönü gençliği adına bir arkadaş kürsüye gelerek çok pratik ve heyecanlı bir konuşma yaparak, gençliğe emanet edilen her şeyin Atatürk planı üzerinden muhafaza edileceğini belirterek alkışlar arasında yerini Konya mebusu Nafiz Tahralı'ya verdi

o da Sarayönünün kaza olması dolayısıyla sevincini ve Ziraat vekilinin zahmete katlanarak teşriflerini şu mübarek ayda böyle bir kazanın uğurlu olacağını izah ederek bütün Sarayönülüleri tebrik ederek kazalarının hem ticari ve hemde başka yönlerden kendilerine hayırlı uğurlu olmasını dileyerek kürsüyü Sarayönü çiftçileri adına göbekli bir adam çıktı (ismen tanımıyorum ama şahsen tanıyorum)

Bu şahsiyette şahsı ve Sarayönü halkı namına duyduğu sevincin sonsuz olduğunu diğer hatipler gibi teyit ettikten sonra İstasyondaki su borularının fuzuli yere yattığını ve içlerinden bir an evvel suların akması için Ladik ve Kurşunlu köylülerinden yardım beklediğini belirterek kürsüden indi

Ondan sonrada Vali Cemil KELEŞOĞLU gelerek kısa bir konuşma yaparak benim söylediklerimi hatip arkadaşlarım söyledi hakikaten hepimiz sevinçliyiz ve bu sevincimizin yarısınıda buraya kadar zahmet ederek teşrif eden Ziraat vekilimiz Nedim beye borçluyuz dedi ve son olarak Nedim ÖKMEN kürsüye gelerek benim için Ankaraya kadar zahmet edip gelen Sarayönülü arkadaşlara teşekkürlerini bildirerek Sarayönü kazasının bütün insanlarına hayırlı ve uğurlu olsun temennisiyle ilk olarak hükümet konağının kurdelesini kesmeye gitti, bu arada kurbanlar sıralanmış ve elinde bıçakla kasaplar bekliyordu. Ziraat vekilinin halılar üzerinde ilerlerken kurbanlar da kesiliyordu.

Hükümet konağından sonra yeni işletmeye açılan Ziraat teknisyenliği binasının kurdelesini ve ondan sonrada son olarak ortaokulun kurdelesini keserek yine şeref tribünündeki yerini aldı.

Hükümet konağının orada olduğu gib diğer yerlerde de hep kurbanlar sıralanmış vaziyette kesildi.

Son olarak resmi geçit başlayarak önce bando şeref tribününün yerini aldı ve sıra ile merasim kıtası, Sarayönü ortaokulu talebeleri, Konuklar teknik Ziraat Okulu talebeleri, Sporcuları, güreşçleri, basketbolcuları, Sarayönü sporcuları, ilkokul talebeleri, herkesin başında oyalı çember ve ayaklarında şalvarlar olduğu halde kızları, Başhüyük ilkokul talebeleri, Sarayönü süvarileri, Sarayönü çiftçileri (Traktörler) Başhüyük çiftçileri, Karatepe çiftçileri ve son olarak Sarayönü otoları geçit resmi yaparak saat 5 te sona ererek herkes bir kaynaşma içerisinde iken biz otobüsümüze binerek vekille birlikte Çiftliğe hareket ettik,

Vekilde dahil olmak üzere akşam yemeği Sarayönün de yenildi.500-600 kişilik yemek hazırlandı ve çeşit çeşit oyunlarla gece sabahlara kadar elektrik ışıkları arasında eğlenildi ama ben yoktum.

Galiba başınızı ağrıttık ama kusura bakmayın çünkü bu olup bitenlerden sizler bihaber kalmayınız diye bu kadar uzattım.

Biz Konuklardaki evimize taşınalı 2.5 ay kadar oluyor, Bu taraftan hanım, çocuk ve babamların çok selamı var, oradaki teyzem ve Naile hanımlara selam eder ellerinden öperim, Ahmet ve Gültekinlere ayrıca sevgilerimi unutma, Kıymetli Ağabeyim….

Kardeşiniz Ahmet KARABÖCÜ (GÖKTÜRK)

Konuklar DÜÇ/ Sarayönü

whatsapp-image-2024-11-17-at-19-41-23.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet KARLI Arşivi