Hülya BAĞCI
Covid-19’a karşı beslenme önerileri
2020 yılı başlarından itibaren hayatımızda olan Covid-19 vakaları daha çok yetişkinlerde görülmekteydi. Son aylarda virüsün mutasyona uğraması sayesinde daha hızlı bulaştığı ve çocukları da etkilediği rapor edildi. Covid-19’un çocuklara bulaşma riski aileleri tedirgin ediyor. Bu nedenle maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarını büyük bir titizlikle uygulamak çok önemli. Bunun yanı sıra beslenmelerine de çok dikkat etmek gerekiyor.
Peki, Covid-19’a karşı çocuklar nasıl beslenmeli?
BOL SU İÇİN
Sinüsleri açmak için bol su içmeli. Tuzlu su ile burun temizleme yararlı olmaktadır. Kronik sinüzitten korunmak için bilimsel olarak kanıtlanmış sürfaktan içeren ürünler ile burun banyoları yapılabilir. Bu da geniz akıntısını ve sinüsleri rahatlatacaktır.
BOL SEBZE VE MEYVE TÜKETİN
Bağışıklık sistemini dengelemek için çocuklara bol sebze ve meyve içeren beslenme programları yapılmalı, antioksidan ve posa alımları arttırılmalıdır. Fermente ürünler, turşular, kefir ve ev yapımı yoğurt çocuklarda bağırsak mikrobiyatası için çok yararlıdır.
D VİTAMİNİ ALIMIN ARTTIRIN
Covid-trial çalışmasında D vitamininin Covid-19’a karşı korunmada önemli olduğu bulunmuştur. Çocuklara D vitamini desteği yapılmalı, bol bol açık hava ve güneşe çıkarılmalıdır.
PAKETLİ ÜRÜNLERİ TÜKETMEYİN
Yapılan çalışmalarda şekerli beslenmenin Covid-19’ a karşı bağışıklığı düşürdüğü görülmüştür. Bu sebeple çocuklarda şeker ve paketli ürünlerin tüketilmesinden kaçınmak gerekir.
PROTEİNLİ GIDALAR TÜKETİN
Covid-19 a karşı korunmak için yeterli bağışıklığa destek olan Çinko, C vitamini ve Selenyum vitamin ve mineralleri de önemlidir. Bol kuruyemiş, meyve -sebze, proteinli gıdalar tüketmek gerekmektedir. Limonata, portakal suyu, ballı nane çayı, zencefil çayı çocuklarda tüketilebilecek içeceklerdendir. Mide asidini desteklemek için 1 çay kaşığı elma sirkeli su yemekten önce içilebilir ve öğünlerde mide asidini desteklemek için ev yapımı pancar ve lahana turşusu kullanılabilir.
BUHARDA VEYA HAŞLAMA YÖNETİMİNİ TERCİH EDİN
Yemekleri pişirirken buharda veya haşlama yöntemlerinin tercih edilmesi ve az pişirilmesi bağışıklık için faydalıdır. Akdeniz diyeti gibi bol sebze, sağlıklı protein ve sağlıklı yağ, baharatlar ve fermente ürünler kullanmak iyi bir bağışıklık sistemi için gereklidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.