Covid’in en tehlikelisi geliyor! Havalar soğuyunca...

Covid’in en tehlikelisi geliyor! Havalar soğuyunca...
İlk olarak Almanya’da görülen ve dünyaya hızla yayılan Covid’in yeni varyantı XEC’nin havaların soğumasıyla etkisini artıracağını belirten uzmanlar “daha yeni başlıyor” uyarısında bulundu. Peki Covid XEC nedir, belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Covid-19’un yeni varyantının bugüne kadar görülenlerden daha tehlikeli olduğu ve bütün dünyada yayılmaya başladığı bildirildi.

2019 yılında Çin’den bütün dünyaya yayılan koronavirüs pandemisinin son varyantı Covid XEC, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da hızlı bir şekilde yayılarak sağlık otoritelerini alarma geçirdi.

Uzmanlar, Haziran ayında ilk olarak Almanya Berlin'de görülen ve grip ile soğuk algınlığı benzeri semptomlarla kendini gösteren XEC varyantının havaların soğumasıyla daha da etkili olacağı belirterek, 'daha yeni başlıyor' yorumunu yaptı.

Covid XEC varyantı, Slovenya'da ağustos ayında yüksek enfeksiyon oranlarına yol açtı ve ülkedeki covid vakalarının yüzde 10'undan fazlası bu varyantı içeriyor. Varyant, Polonya, Norveç, Lüksemburg, Ukrayna, Portekiz ve Çin gibi ülkelerde de tespit edildi. Danimarka, Almanya, İngiltere ve Hollanda'da XEC’nin güçlü bir şekilde yayıldığı bildiriliyor.

BELİRTİLERİ NELER?
XEC varyantı, grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıklara benzer semptomlara neden oluyor. Bu belirtiler arasında yüksek ateş, sürekli öksürük, tat ve koku alma kaybı, nefes darlığı ve yorgunluk yer alıyor. Uzmanlar, mevcut Kovid-19 aşılarının XEC varyantına karşı yeterli koruma sağladığını belirtiyor. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve temiz hava için adımlar atılması öneriliyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ