Danışmanlardan kaynakları verimli kullanın uyarısı

Danışmanlardan kaynakları verimli kullanın uyarısı
Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilir olması için günden güne azalan kaynakların doğru ve verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilir olması için günden güne azalan kaynakların doğru ve verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade etti.

Danışmanlar, araştırma ve incelemeleri neticesinde şu açıklamalarda bulundular:

“Yükselen sıcaklıklar ve yağış rejimlerinin değişmesi; tarımsal ürünler üzerinde doğrudan etkiler gösterebildiği gibi, tarımsal alanların sulanması için kullanılan sulara erişimi de etkileyebilmektedir. İklim değişikliğinin tarım ürünleri üzerindeki doğrudan etkileri, yağmur suyuna bağımlı ve sulama sistemleri ile yapılan tarım ürünlerinin miktar ve kalitesinin düşmesiyle kendini göstermektedir.

İklim Değişikliğinin Tarımsal İşletmelerine Etkileri; Kuraklığın aratması, Toprak Verimliliğinde azalma ve toprak yapısının bozulmasından dolayı erozyon da artış, yağış miktarının az olmasından dolayı Su Kaynaklarında Azalma, Doğal Bitki Örtüsü Değişimi, Bitki Besin Maddeleri Noksanlığı, Hastalık ve Zararlılarda artışlar yaşanmaktadır.

İklim değişikliği ile mücadele süreci genellikle “azaltım” ve “uyum” olmak üzere iki ana başlık altında ele alınmaktadır. Tasarruflu Su Kullanımı, Azaltılmış Toprak İşleme yöntemleri kullanılmalı ülkemizdeki en önemli yöntemlerden biri olan Doğrudan Ekim Yöntemi , Rüzgar Perdesi ile rüzgar erozyonunun önlenmesi, karşılaşılacak olumsuzluğunun aza indirmek için Tarım Sigortasının yaptırılması gibi önlemler alınmalıdır.

Karatepe mahallesinde arazi incelemelerinde bulunduk. Bölgemizde bu yıl yağışların yetersiz olması ve son yağan kar yağışının da beklen düzeyde gerçekleşmemesi sonucu ayrıca yağışın homojen bir şekilde düşmemesi hububat çıkış yerlerinde arazinin bazı bölgelerinde çıkış sağlıklı bir şekilde gerçekleşirken bazı arazilerde çıkışların  %85 ‘i gerçekleşmiştir. Çıkış sağlanan arazilerde yer yer soğuk zararı ile karşılaşılmıştır. Bahar yağışları ve havaların ısınmasıyla soğuk zararı ortadan kalkacaktır. Üst gübreleme yapacak çiftçilerimizi mart ayındaki yağışları takip ederek  ona göre üst gübreleme yapmalarını tavsiye ederiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.