Danışmanlardan tarlaları ilaçlama önersi

Danışmanlardan tarlaları ilaçlama önersi
Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi, arazi incelemeler gerçekleştirerek tespitlerde bulundu.Çiftçi Rıfkı Çiğdem’in tarlasında kontrollerde bulunan danışmanlar, “Çiftçimizin...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi, arazi incelemeler gerçekleştirerek tespitlerde bulundu.

Çiftçi Rıfkı Çiğdem’in tarlasında kontrollerde bulunan danışmanlar, “Çiftçimizin bu yıl deneme amaçlı yulafa üstten sıvılaştırılmış fosfor içerikli sıvı alt gübre atmış olduğu tarlasında çıkış kontrollerini yaptık. Tarlada yulaf sağlıklı bir şekilde çıkmış, şu an için bitkilerde fosfor eksikliği görülmemiştir.” Dedi.

Çiftçilerin gübre fiyatlarının artmasından dolayı alternatif olarak dekara gübre maliyetini azaltmak için alternatif yöntemler denediğine değinen danışmanları, şunları kaydetti:

“Bu sene kendisine böyle alternatif bir yol bulduğunu belirtmişti. Alt gübreler içeriğindeki fosforun %90’ından fazlası suda eriyebildiğinden, gerekli rutubeti bulur bulmaz bünyesindeki fosfor ve azot toprağa geçerek bitkiler tarafından kullanılmaya başlar. Üstten sıvı olarak alt gübresini veren çiftçimiz bu yönden bitkinin fosforu daha kolay bünyesine almasına katkı sağlamıştır.”

Yabancı ot mücadelesi yapılmalı

Tarlalardaki yabancı otlarla mücadele çalışmaları kapsamında uyarılarda bulunan danışmanlar, şunları dile getirdi:

“İlaçlama yapacak çiftçilerimiz kimyasal mücadeleye karar vermeden önce buğday ve arpa alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenme ve bu yabancı otları kontrol edebilen herbisitlerin seçilmesi önemlidir. Herbisit uygulamaları yapılmadan önce ilaç depoları dikkatle yıkanmalı, alet çalıştırılarak pülverizatör memeleri, manometre, basınç kontrol üniteleri ve bağlantı elemanları kontrol edilmelidir. Herbisit uygulamalarında herbisit etiketinde belirtilen miktarda, herhangi bir ibare bulunmuyorsa dekara 30-40 litre su kullanılmalıdır. İlaçlama havanın rüzgârsız, yağışsız ve sıcaklığın 13-25°C olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Aynı etki mekanizmasına sahip herbisitler sürekli kullanılmamalıdır ve ayrıca tavsiye edilenin altında veya üstünde herbisit dozlarının uygulanmasından kaçınılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.