Diyabet Sensörüyle 28 Bin Çocukta Şeker Takibi Anlık Yapılacak

Diyabet Sensörüyle 28 Bin Çocukta Şeker Takibi Anlık Yapılacak
Tip 1 diyabetli çocuklarda parmak ucuna iğne batırılarak yapılan şeker ölçümlerini ortadan kaldıran ve sürekli, gerçek zamanlı glikoz takibi sağlayan sensörlü glikoz izleme cihazlarının geri ödeme kapsamına alınması, yaklaşık 28 bin diyabetli çocuk ve ailelerinin hayatını kolaylaştıracak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün yapılan Kabine Toplantısı sonrası yaptığı konuşmada, 18 yaş altı tip 1 diyabet hastası çocuklar için sensörlü glikoz izleme cihazlarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına alınacağını duyurdu.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgilere göre, 2 yaş ve üzeri çocuklar için önerilen bu cihazların geri ödeme kapsamına alınması, yaklaşık 28 bin tip 1 diyabet hastası çocuk ve ailelerini doğrudan etkiliyor.

Ekonomik nedenlerle bu cihazlara ulaşamayan çocuklar, şu an parmak ucuna iğne batırılarak yapılan geleneksel şeker ölçümü yöntemiyle düzenli takibe tabii tutuluyor. Ancak bu yöntem, çocuklar için ağrılı ve anlık izleme yapma imkanı sunmayan bir süreç olduğundan, hastalar ve aileleri için zorluklar yaratıyor.

  • Glikoz sonuçları cep telefonlarına anlık olarak iletiliyor

Diyabet sensörü olarak bilinen bu cihazlar, parmak ucu ölçümüne duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Gerçek zamanlı ve sürekli glikoz izlemeyi sağlayan bu cihazlar, elde edilen verileri akıllı telefonlar veya özel alıcı cihazlara gönderiyor.

Bu sayede, çocukların glikoz ölçüm sonuçları hasta ve belirlediği kişilerle anlık olarak paylaşılabiliyor. Aileler, çocuklarının yanında olamadıkları durumlarda da sağlık durumlarını kolayca izleyebiliyor.

  • Cihazlar, kan şekerindeki değişiklikleri uyarı vererek bildiriyor

Bu cihazlar, kan şekerinin aniden düşmesi (hipoglisemi) veya yükselmesi (hiperglisemi) durumlarında alarm çalar ve belirlenen cep telefonlarına anlık uyarı gönderir. Bu sayede tip 1 diyabet hastası çocuklara hayati tehlike oluşturabilecek bir durum oluştuğunda hızla müdahale edilebilir.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.