Diyarbakır'daki 9 Ölümlü Silahlı Kavga Davası Konya'da Başladı

Diyarbakır'daki 9 Ölümlü Silahlı Kavga Davası Konya'da Başladı
Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde arazi anlaşmazlığı sonucu meydana gelen ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 kişinin de yaralandığı silahlı kavgayla ilgili olarak 23'ü tutuklu, toplam 31 sanığın yargılanma süreci Konya'da başladı.

Güvenlik önlemleri nedeniyle Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Konya Adliyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen duruşmaya, tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada tarafların birbirlerinden şikayetçi olmadığı gözlemlenirken, sanıklar kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. Maktullerden Serhat Taş'ın cep telefonunda yapılan incelemeler sonucunda olayın bir gün önceden planlandığına dair mesajların bulunduğu belirtildi. Bunun üzerine tutuklu sanık Mehmet Faris Taş, Serhat'ın kendisine "Yarın tarlaya gireceğiz" şeklinde mesaj attığını ve bunun normal olduğunu savundu.

Olay sabahı kimse tarafından aramadığını ifade eden Taş, "Olay günü ben kimseye ateş etmedim, kimse de bana ateş etmedi. Olay sabahı Bismil merkeze bir araç almak için gittim. Döndüğümde annem ve ablam ağlıyordu. Köyün tepe kısmında bir hareket görünce pompalı silahımı alıp gittim. Her yerden bir araç çıkıyordu. Komşu köylerden de gelenler vardı. Kalabalığa doğru giderken ambulans geldi. Ben de olayın gerçekleştiği yeri gösterdim," şeklinde konuştu.

Bir diğer tutuklu sanık Ömer Taş ise olay günü evinde bulunduğunu ve olay yerine gitmediğini öne sürdü. Mahkeme başkanının "Olay yerine gitmediğini söylüyorsun ama tüfekte neden parmak izlerin çıkıyor?" sorusu üzerine Taş, "Bilmiyorum. Ben olay yerine gitmedim," yanıtını verdi.

Kavganın diğer tarafında yer alan tutuklu sanık Ahmet Alyamaç, olay yerine gittiğinde maktul Ömer Alyamaç'ı vurulmuş halde gördüğünü, olaydan daha önce haberdar olmadığını iddia etti. Duruşmada ifade veren Muhammet ve Barış Alyamaç ise olayla herhangi bir ilgilerinin olmadığını ve olay yerine sonradan gittiklerini belirtti.

Duruşma, sanık ve tanıkların ifadeleriyle yarın devam edecek.

Olayın Detayları

Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Serçeler Mahallesi'nde 15 Haziran 2023'te arazi anlaşmazlığı nedeniyle meydana gelen silahlı kavgada Halil, Orhan, Serhat ve Mehmet Can Taş ile Mehmet Emin, Mehmet Selim, Ömer, Yunus ve Muhammet Alyamaç hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 151 sayfalık iddianame 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, 31 sanıftan 26'sı hakkında "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilirken, kavgaya müdahale eden güvenlik güçlerine yönelik açılan ateş nedeniyle 9 kişi için "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 117'şer yıldan 180 yıla kadar hapis cezası istendi.

Ayrıca, 5 sanık hakkında "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 26 kişiye karşı "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 338'er yıldan 530 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.