DSÖ’den korkutan açıklama: En tehlikeli varyant hızla yayılıyor

DSÖ’den korkutan açıklama: En tehlikeli varyant hızla yayılıyor
Dünya Sağlık Örgütü, Kongo’nun 23 eyaletinde görülen ve şimdiye kadarki en tehlikeli virüs olan M çiçeğinin giderek yayıldığını, potansiyel etkisini de artıracağının düşünüldüğünü açıkladı

Afrika’nın ikinci büyük ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 26 eyaletin 23’ünde M çiçeği vakası görüldüğü ve hastalığın giderek yayıldığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 5 Temmuz’da M çiçeği virüsünün yeni varyantının Kongo’nun doğu sınırında hızla yayıldığını ve ‘şimdiye kadarki en tehlikeli varyant’ olduğunu açıklamıştı.

Kongo Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya, M çiçeği kabusunun giderek yayıldığını belirterek, yılbaşında beri 11 bin 166 kişide M çiçeği tespit edildiğini, 450 kişinin de bu varyant nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.

M çiçeği vakalarının Afrika’da giderek artmasının ardından salgın komşu ülkelere de yayıldı.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 5
Cinsel yolla bulaşan M çiçeğinde ölüm oranı yaklaşık yüzde 5. Hastalık vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizliğe ve ölüme neden olabiliyor.

DSÖ, yeni varyantın yakın ten temasıyla da geçebileceğine dair kanıtlar bulunduğunu aktarmıştı. Bu durumun, virüsün yayılma hızını ve potansiyel etkisini artıracağı düşünülüyor.

Öte yandan DSÖ verilerine göre, yılbaşından bu yana dünya genelinde 3 bin 100'den fazla M çiçeği vakası kayıtlara geçti.

Kaynak:HABER MERKEZİ