Ekmeğe yeni standartlar geliyor! Fırıncılar tepkili

Ekmeğe yeni standartlar geliyor! Fırıncılar tepkili
TSE ekmek satışında köklü değişikliğe giderken, karar tartışmalara neden oldu. Peki yeni dönemde ekmek nasıl satılacak, fırınlar hangi zorunluluklarla karşı karşıya kalacak? İşte bütün detaylar…

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), ekmek satışlarına yeni standartlar getirecek bir taslak hazırladı. Fırıncıların tepkisine neden olan uygulama ile ekmek satışında önemli değişiklikler yapılacak.

Halkın en fazla tükettiği temel gıdalar arasında ilk sırada yer alan ekmek için yeni düzenlemeler geliyor. TSE’nin madde madde açıkladığı standartlar kapsamında ambalajın üzerinde fırının adı, katkı maddesi olup olmadığı ve ne çeşit unla yapıldığı gibi bilgiler yer alacak.

Milliyet’in haberine göre, TSE tarafından hazırlanan ve görüşe açılan ekmek standart taslağına göre ekmek çeşitleri 10 grupta toplanacak. Ekmek iyi pişmiş ve kabarmış olacak, yanık olmayacak, kendine has kokusu bulunacak, dış kısmında gözle görülür herhangi bir yabancı madde ve hamur topağı yer almayacak.

Ekmek çeşitlerinin etiketlerinde, ekmeğe özelliğini veren yulaf, çavdar vb. bileşen, yüzdesel oranıyla belirtilecek. Ekmeğe herhangi bir katkı maddesi katılmıyorsa da etiket üzerinde “katkısız” ifadesi yer alacak.

KAĞIT YA DA POŞET İÇİNDE SATILACAK

Ambalajsız satılan ekmeklerde ise ekmek üzerinde fırının adı ve “Normal Tip” (ya da kısaltma olarak “NT”) ibaresini belirten etiket veya altta ekmeğin üretildiği fırına ait iz veya kabartma bulunacak. Ambalajsız ekmekler tüketiciye elle ekmeğin temasını önleyebilecek ebatta, uygun kağıtlara sarılarak veya poşetlerde verilecek. Ekmekler işleme yerlerinde, depolarda, taşıtlarda ve satış yerlerinde yabancı kokulu, nemli, tatlarına ve diğer özelliklerine etki yapacak maddelerle bir arada bulundurulmayacak. İçinde ekmek bulunan kaplar ve kasalar, kuru zemin üzerinde, havadar ve temiz bir yerde bekletilecek, yağmur altında bırakılmayacak. Ekmek üreticisi ve satıcısı, standarta uygun imal edildiğini beyan ettiği ekmekler için istendiğinde standarda uygunluk beyannamesi göstermeye mecbur olacak.

Ekmeğe getirilen yeni standartlar tüketicilerden olumlu tepki alırken, fırıncıları da memnun etmedi. Fırıncılar günlük üretilen ve tüketilen ekmekler için getirilen etiket zorunluluğuna “Biz zaten günlük, sıcak üretim yapıyoruz, etikete ne gerek var?” diye tepki gösterdi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.