Ekonomistlerden enflasyon yorumu: Duy da inanma!

Ekonomistlerden enflasyon yorumu: Duy da inanma!
TÜİK, milyonların ekonomisini doğrudan etkileyecek haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Beklentilerin çok altında kalan verilere ekonomistlerden de “Gerçeği yansıtmıyor” yorumu ile birlikte tepki geldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayında Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık yüzde 71,60, aylık yüzde 1,64 arttığını açıkladı. 6 aylık enflasyon verileri ile birlikte memur ve emeklinin zam oranı da belli oldu.

TÜİK verilerine göre SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 24,73, memur ve memur emeklileri ise yüzde 19,31 oranında zam alacak. Ancak memur ve emekliler bu zam oranından memnun kalmazken, ekonomistlerden de tepki yükseldi.

“DUY DA İNANMA, ÇÜNKÜ TÜİK!”
Enflasyon verilerine ilk yorumu yapan Ekonomist Mustafa Sönmez açıklanan enflasyon oranına ilişkin, “Duy da inanma çünkü TÜİK! Haziran fiyatları sadece yüzde 1,64 arttı ve yıllığı yüzde 71'e indi. Giyimde ulaştırma, eğlence ve kültürde artış değil ucuzlama yaşanmış TÜİK'e göre İTO, Haziran artışını yüzde 3,4, yıllığı yüzde 82 olarak açıklamıştı” dedi.

Ekonomist Hakan Kara da Merkez Bankası’nın bir süredir para politikası iletişimini mevsimsellikten arındırılmış enflasyon üzerinden kurguladığını belirterek, “Öte yandan, bu değeri kendi hesaplayıp açıklıyor. Hem hedefleyen hem de açıklayan kurumun aynı olması pek sağlıklı değil. TÜİK'in açıklaması daha isabetli olur" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Şenol Babuşcu ise enflasyon hesaplamaları arasındaki farkın giderek açıldığına dikkat çekti.

MAYIS ENFLASYONU HAZİRANDAN YÜKSEK ÇIKMIŞTI
TÜİK verilerine göre tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 oldu.

Enflasyon beş aylık süreçte yüzde 22,72 olarak açıklandı.

Kira zam oranını belirleyen on iki aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 oldu.

Kaynak:HABER MERKEZİ