Enflasyonun etkisi etiketlerde gelecek aylarda görülecek

Enflasyonun etkisi etiketlerde gelecek aylarda görülecek
TÜİK’in açıkladığı mart ayı enflasyon verilerini değerlendiren ekonomistler, enflasyonun etkisinin daha etiketlere yansımadığını, enflasyonun asıl etkisinin kur şokunun da eklenmesiyle ortaya çıkacağını bildirdi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mart ayı enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,46 olurken yıllık yüzde 38,10 olarak hesaplandı. Yeni verileri değerlendiren uzmanlar, gelecek aylarda etiketlerde fiyat artışlarının yaşanabileceğine belirtti.

Ekonomistler, mart ayında beklentilerin altında kalan enflasyon rakamlarının ardından değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun etkilerinin daha görülmediğine dikkat çeken ekonomistler, mart ayı verilerinin gelecek aylarda açıklanacak enflasyon rakamlarında daha belirgin etkilerinin görüleceğini söyledi.

“NİSANDA BİR ÇUVAL İNCİRİN BERBAT EDİLECEĞİNİ GÖRECEĞİZ”
Ekonomist İris Cibre, nisan ayı enflasyonuna işaret ederek, "Martta (daha olayların etkisinin görülmediği ay) enflasyon eğilimi çekirdek kalemlerde düşerken, gıda hala kontrol altına alınamadı; yüzde 4,94. Ramazan etkisi söz konusu.

Fakat, bu etkinin yüksek olması, hele işlenmiş yüzde 10 ve taze meyve sebze yüzde 16 aylık, gıda tarafında sürekli uyardığımız üzere sorun yaşadığımızın ispatı bence nisanda bir çuval incirin berbat edildiğini göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Emre Alkin ekonomi yönetiminin göreve geldiği tarihe dikkat çekerek, “Ekonomi Yönetimi ite kaka TÜFE’yi Haziran 2023 seviyesine indirdi. Göreve geldikleri günkü seviyeye. Arada yüzde 75 ‘i yaşattılar. Tabii bunlar resmi rakam.” derken, enflasyondaki gerilemedeki yavaşlık için de ““Çıktığın vitesle in” demişler” yorumunda bulundu.

“KUR ŞOKUNUN ETKİLERİ HENÜZ YANSIMADI”
Ekonomist Burcu Aydın kur şokunun etkilerine vurgu yaparak, “Mart enflasyonu aylık yüzde 2,5 yıllık yüzde 38,1 arttı. Kur şokunun etkisi henüz yansımadı. Buna rağmen gıda fiyatları aylık yüzde 4,9 oldu. Konut enflasyonu yüzde 2,1’e yumuşarken ulaştırma yüzde 0,3 ile sınırlı kaldı. Kur şokunun ilk etkilerini Nisan-Mayıs aylarında ulaştırma ve mal enflasyonunda göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Stratejist Tuğba Özay gelecek aya dikkat çekerek, "Enflasyon Mart’ta aylık yüzde 2,46 artarken, yıllık yüzde 38,10 arttı. Beklentinin altında açıklandı veriler ama son dönem etkilerini gelecek ay göreceğiz" ifadelerini kullandı.

“MERKEZ BANKASI’NIN HAMLELERİ YANLIŞ”
Ekonomist Tunç Şatıroğlu Merkez Bankası hamlelerinin yanlış olduğunu söyleyerek, "Mahkemenin "ortalama fiyatları açıkla" kararına uymayan TÜİK'in enflasyon verilerine göre enflasyon Hafize Gaye Erkan'ın göreve geldiği zamanki seviyeye aylar sonra geri geldi.

Veriler kademeli faiz artışı şeklindeki para politikasının yanlış olduğunu ve bunu destekleyenlerin de yanıldığını göstermiş oldu. Üzgünüm. Merkez Bankası para politikasında yanlış üstüne yanlış yapıyor.

Merkez enflasyon tahminini yukarı revize ettiğinde faiz indirimlerinin erken ve para politikasının enflasyon hedefine ulaşmak için gevşek olduğu da görülmüş olacak. Bu yönetim enflasyonla mücadelede başarısızdır.

Yetkisi varsa kullanmayan kötü, yetkisi olmadığı halde varmış gibi yapıp istifa etmeyen daha kötüdür" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.