Esnaf, bayram alışverişinden umutlu

Esnaf, bayram alışverişinden umutlu
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala, alışveriş hareketliliği hız kazanırken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bayram alışverişlerinden 100-120 milyar TL ciro beklendiğini belirtti.

Bayram öncesinde vatandaşların hem geleneksel hazırlıklarını tamamlamak hem de ihtiyaçlarını gidermek için alışverişe yöneldiğini vurgulayan Palandöken, "Esnafımız bu dönemde yoğun günler geçirecek. Her bayramda belirli bir ciro elde ediliyordu ancak bu yıl beklentiler daha yüksek. Çünkü bayram alışverişi farklı sektörlere yayıldığında 415 meslek dalını kapsayacak şekilde ekonomiye büyük bir katkı sağlayacak. Bu hareketlilik, esnafın ekonomik olarak toparlanmasına da yardımcı olabilir. Enflasyonun düşmesi beklenirken, özellikle temel gıda dışındaki sektörlerde durgunluk yaşanıyor. Mevsim geçişleri nedeniyle ayakkabı ve hazır giyim sektörlerinde stok fazlası oluştu, bu nedenle bayram alışverişinden büyük umut bekleniyor" dedi.

Gıda ve giyim sektörlerinde canlanma bekleniyor

Bayram alışverişlerinin iç piyasaya hareket getireceğini dile getiren Palandöken, tüketicilere de önemli uyarılarda bulundu. "Vatandaşlarımız alışveriş yaparken hem bütçelerine uygun hem de kaliteli ürünleri tercih etmeli. Özellikle denetimsiz üretilen temel gıda maddeleri, çikolata ve şekerleme gibi ürünlere dikkat edilmeli. Sadece fiyatı uygun diye güvenilir olmayan yerlerden alışveriş yapılmamalı. Bu yıl tatilin uzun sürmeyeceğini düşünüyoruz, bu da insanların çoğunlukla bulundukları şehirlerde kalacakları anlamına geliyor. Böylece yerel esnafın işleri canlanacak ve çarşı-pazar hareketlenecek. 415 farklı meslek dalında faaliyet gösteren esnaf, bayram için tüm hazırlıklarını tamamladı. Tatilin uzun olduğu dönemlerde insanlar memleketlerine veya tatil bölgelerine giderek şehir içi alışverişi azaltıyordu ancak bu bayramda iç piyasanın daha canlı olması bekleniyor" diye konuştu.

Uygun fiyatlı ürünlerde kaliteye dikkat edilmeli

Bayram dönemlerinde artan alışverişin merdiven altı üretimi de tetiklediğine dikkat çeken Palandöken, "Sadece gıda ürünlerinde değil, tekstil ve ayakkabı gibi sektörlerde de tüketicilerin dikkatli olması gerekiyor. Sağlıksız malzemelerden üretilen ayakkabılar ya da sentetik boya hataları olan kıyafetler sağlık açısından risk oluşturabilir. Vatandaşlarımız çok düşük fiyatlarla satılan ürünlere karşı temkinli olmalı. Ayrıca, yetkili kurumların denetimleri büyük önem taşıyor. Fiyat etiketleri gerçek değerleri yansıtıyor mu, yoksa tüketici yanıltılıyor mu, bunların sıkı şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Kayıt dışı üretime karşı yürütülen mücadelede kolluk kuvvetleri ve ilgili bakanlıklar denetimlerini artırmalı. En büyük dileğimiz, herkesin bayramı huzur ve güven içinde geçirmesi. Çiçekçiden kuyumcuya kadar tüm esnaf, halkın bayram ihtiyaçlarını karşılamak için hazır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.