Etçi ve melez ırklar çoğalmalı
Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, kırmızı et açığının karkas verimliliğinde sağlanacak artışla çözülebileceğini söyleyerek üreticilere önerilerde bulundu. Çiğdem, Türkiye'nin sığır varlığı bakımında iyi durumda olduğunu ancak sorunların çözümü için karkas verimliliğine önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Güngör Çiğdem, yaptığı açıklamada, "Bilindiği üzere kırmızı et talep ve üretiminde sığır eti büyük bir oran ile birinci sırada yer almakta olup, ülkemizde kırmızı et açığını gidermek üzere zaman zaman ithalat yapılmaktadır. Ülkemizin sığır varlığı bakımından oldukça iyi bir durumda olup, karkas verimindeki artış ile bu açık olabildiğince azalacak, ithalat asgariye düşürülecek, ithalatın asgariye inmesiyle de üreticiler sürdürülebilir, daha verimli ve yeterli bir üretim yapabileceklerdir." dedi.
Son yıllarda güzel gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Çiğdem, "Son on beş yılda saf kombine ırkların oranı, saf ırklar içerisinde yüzde 7'den yüzde 24'e, melez kombine ırkların oranı da, melez sığırlar içerisinde yüzde 40'dan yüzde 80'e ulaşmış, yetiştiriciler de kombine ırklara ciddi bir yönelim olmuştur. Karkas verimliliğinde önemli bir artış sağlanmış, ancak yine de henüz istenen seviyeye gelinememiştir. Etçi ırk ve melezlerinin yetiştiriciliğinin özendirilmesi ve yetiştiricilerin yönlendirilmesi ile karkas veriminde artış sağlanması planlanmaktadır." şeklinde konuştu.
"Alt sınır 13 ay"
Bazı önerilerde bulunan Çiğdem, şunları söyledi: "Bu bağlamda; özellikle yerli ırk ve melez sığırların besi performansı ve karkas kalitesini artırmak için etçi ırklarla tohumlanmasının sağlanarak kullanma melezlemesi yapılması gerekiyor. Tohumlama tarihinde 5 yaşın üzerinde olan sütçü ırk sığırların etçi ırklarla tohumlanmasının yaygınlaştırılarak, karkas veriminde artış sağlayacak ve et üretiminde kullanılacak besilik materyal sığır sayısında artış sağlanması gerekiyor. Sığırlarda ömür boyu elde edilecek buzağı sayısında artış sağlamak için ilkine tohumlama yaşına gelen (alt sınır 13 ay) sığırların zamanında tohumlanarak gebe kalmalarının sağlanması durumunda, mevcut sığır varlığı ile gelecek dönemlerde et üretiminde artış sağlanabilecektir."
Çiğdem, söylerini şöyle konuşarak tamamladı: "Suni tohumlama mevzuatına da uyumlu olarak etçi ırklarla tohumlama yapılmasının artırılması amacıyla bakanlığımızca da çalışmalar yapılmakta olup, ilimiz genelinde suni tohumlama uygulayıcılarının ve yetiştiricilerin bilgilendirilmesi ve etçi ırk sperma kullanımına yönlendirilmeleri ile suni tohumlamanın zamanında yaptırılarak döl veriminde artış sağlanması için çalışmalar yürütülüyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.