'FENA' ARTIK TAKİPTE

'FENA' ARTIK TAKİPTE
Konya'daki Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Merkezi'nde, Anadolu yaban koyunlarının sayısı her geçen dönem artıyor. Yeni doğum yapan yaban koyunlarının yavruları yakalanarak kulaklarına küpe takılıyor ve yeniden doğal ortamına bırakılarak takip ediliyor.

Bu yıl dünyaya gelen ve ekipler tarafından yakalanarak kulağına küpe takılan ve 'Fena' ismi verilen yaban koyunu da yeniden doğal ortamına bırakıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Merkezi'nde bu yıl dünyaya gelen ve ekipler tarafından yakalanarak kulağına küpe takılan ve 'Fena' ismi verilen yaban koyunu da yeniden doğal ortamına bırakıldı.

Yaban koyununun küpelenmesini ve doğal ortamına tekrar barakılmasını sosyal medya hesaplarından paylayan Merkez çalışanları, ''Bakmayın siz onun öyle sakin durduğuna. Bu yılın kuzusu, göz bebeğimiz. Adını 'Fena' koyduk. Neden mi? Çünkü yerinde duramıyor, yaramazlık peşinde… 127 Y Küpe numarasıyla artık takibimizde. Fena’nın maceraları için siz de takipte kalın...'' notunu paylaştı.

fena-artik-takipte-1.jpg

Türkiye'ye has endemik türlerden olan Anadolu yaban koyunları, Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 60 bin hektarlık alanda bulunuyor. Çoğalmaları ve türlerinin devamlılığının sağlanabilmesi için 24 saat kameralarla gözetim altında tutulan yaban koyunları, 1000 ile 1700 rakımlı dağ silsilesinin yer aldığı bozkır yapılarda gruplar halinde yaşıyor. Yaklaşık 60 bin hektarlık alana kurulu tesisin 3 bin 500 hektarlık alanı üretim merkezi olarak hizmet veriyor. Bu alanın geriye kalanı yaban koyunlarının doğal yaşam alanı olarak kullanılıyor. Üretim istasyonunda bulunan yaban koyunları, 7 gün 24 saat kameralarla takip ediliyor. Buraya sadece kışın hayvanların yiyecek ihtiyacı olduğunda yonca bırakılıyor. Geriye kalan zamanda hiç bir şekilde müdahale edilmiyor.

2021 yılında yapılan sayımlarda 96 olan yavru sayısı geçen yıl 130'a çıktı. Bu yıl da haziran ve sonrasındaki doğumlara baktığımız zaman, ikiz yavrulamanın fazlaca olduğunu görülüyor. Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Merkezi'nde şu an yaklaşık 800 civarı erkek, anne ve yavru bireyler bulunuyor. Bunun dışında Karaman ve Aksaray'a da transfer edilen yaban koyunları var. Yaban koyunları artık lokal endemik olmaktan çıkıp Anadolu endemiği olma yolunda ilerliyor. Çünkü bu illerin dışında Afyonkarahisar, Eskişehir, Kahramanmaraş, Malatya ve Ankara'da yaban koyunu bulunuyor. tabi bu şehirlerdeki yaban koyunları da tıpki Koünya'dakiler gibi koruma ve kontrol altında tutuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.