Fide zamanı geldi
Uzun yıllardan bu yana fidecilik yapan Mustafa Ağaoğlu ve Şaban Bağcı, Sarayönü'nün fide ihtiyacını karşılıyor. Sertifikalı fideleri müşterilerine sunan Ağaoğlu Tarım ve Bağcı Tarım, her yıl on binlerce fidenin toprakla buluşmasını sağlıyor.
Yaklaşık 10 yıldır fidecilik yapan Şaban Bağcı, ilçemizin fidecilik sektöründe faaliyet gösteren iki isminden biri. Yıllık 20 bin civarında sebze fidesini alıcılarıyla buluşturan Bağcı, satılan fidelerin sertifikalı olduğunu vurgulayarak verim konusunda da avantajlı olduğunu belirtti. Antalya'da üretilen fidelerin uygun hava koşullarında yetiştirildiğini ve Sarayönü için adaptasyon sorunu olmadığını söyledi.
Verimli ve organik
Yaklaşık 18 yıldır Sarayönü'nün fide ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Mustafa Ağaoğlu ise bu yılda sebze fidelerini çiftçilerle buluşturmaya devam ediyor. Uzun yıllarını bu işe vermiş olan Mustafa Ağaoğlu konuşmasında "Ben 89 yılından bu yana bu işi yapıyorum. Akdeniz bölgesinde yetiştirilen fideler hastalıklara karşı dayanıklı. Fideler tüplü olduğu için tutmama ihtimali çok düşüktür. Fidelerin satışını yaptığım gibi yayımını da yapıyorum. En önemlisi fideler hormonlu değil. Tamamen organik. Fazla ürün verdiği için de çok avantajlı. Her bir fide sertifikalıdır. Mesela aşılı bir domates fidemiz var. Tek kökten 20 ila 40 kg arasında verim elde edilebiliyor. İki koldan çıkıyor ve boyu 3 metreye kadar ulaşabiliyor. Vatandaşımıza koltuk alma dediğimiz budama yöntemini de gösteriyorum. Yıllık aşağı yukarı 60-70 bin fide satıyorum" dedi.
Her çeşit bulunuyor
Fidecilik olarak bölgemizde yetişebilecek hemen hemen tüm çeşitleri bulundurmaya özen gösterdiğini belirten Ağaoğlu, "Biberlerden tatlı kıl, üç burun dediğimiz köy biberi, dolma biber, Demre, cin biber, domateslerden bodur yer domatesi, sırık domatesi, aşılı domates, karpuz, kavun, patlıcan, salatalık, kornişon, çilek, karnabahar, pırasa gibi birçok çeşidimiz bulunuyor. Sarayönü'nde sebzecilikte ihtiyaç duyulan fide çeşidinin yüze 95'ini bulunduruyoruz. Pazarda da fide satılıyor ama insanlarımız sertifikalı fideyi daha çok benimsedi. Burada vatandaşlarımız sebzeciliği kendi bahçesinde hobi olarak kendi ihtiyacını karşılayacak kadar yapıyor. Diğer ilçelerde sebzecilik daha kapsamlı. Biz onlara göre biraz gerideyiz ama bu konuda ilerleyeceğimizi ümit ediyorum. Bizim iklimimiz sebzecilik için çok uygun. Daha sıcak yerlerde bu sebzeler kalın kabuk yapıyor. Sarayönü'nde ise ince kabuklu ve daha lezzetli oluyor" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.