Eczacı Odası Başkanı Koru'dan sahte ilaç uyarısı
Son zamanlarda hızla artan sahte ilaç piyasası, vatandaşlar arasında ciddi endişelere yol açtı. Dünya genelinde sahte ilaçlar, halk sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor. İlaç Güvenliği Enstitüsü'ne (Pharmaceutical Security Institute) göre, Türkiye'nin de dahil olduğu Avrasya Bölgesi, yasa dışı ilaç faaliyetlerinin en yoğun olduğu bölgeler arasında 5. sırada bulunuyor. Bu konuda açıklamalarda bulunan Konya Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, vatandaşların bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
BÜYÜK BİR HACME SAHİP
Sahte ilaç piyasasının dünya genelinde büyük bir hacmi olduğunu ifade eden Konya Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, bunun tehdit oluşturduğuna işaret etti. Türkiye’de ilaçlar eczanelere gelene kadar ciddi denetimlere tabi tutulduğuna değinen Koru, “İlaçlar üzerinde orijinal olduğunu gösteren bir nevi kimlik kartı diyebileceğimiz kare kodlu biçimde üretiliyor. Güvenlik büyük oranda sağlansa da daha çok cinsel sağlık ve uyuşturucu etkiler oluşturabilecek ilaç grubunda sahte ilaçlarla karşılaşılabiliyor. Hekimin yazacağı reçeteye göre vatandaşlarımız ilaçlarını eczanelerden almalı” diye konuştu.
HALK BİLİNÇLİ OLMALI
Sahte ilaçlar ve ilaç dışı gıda takviyelerinde halkın bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Koru, “Caydırıcı olmayan cezalar sebebiyle halkın gereksinim gösterebileceği gıda takviyeleri gruplarında büyük pazar payları sebebiyle halk sağlığı bilincini hiçbir suretle taşımayan sağlık simsarlarında cesaret oluşturmaktadır.
İlaçların sahte üretiminde yasalarımızın ağır yaptırımları olmakla beraber ülkemizde asıl sorun Sağlık Bakanlığı onayı dışındaki gıda takviyeleri gruplarında yaşanmaktadır. Bunlar cinsel sağlık, vitaminler başta olmak üzere çok sayıda tedaviye destek ürünlerini içermektedir.
Eczane kanalında ilaç ve gıda takviyeleri üretiminden raflara gelene kadar kalite, saklama şartları, satış fiyatları gibi olması gereken tüm özellikleri kontrol altındadır” dedi.
ECZACI VARLIĞI İLE OLUR
İlaç alınabilecek en uygun yerin eczaneler olduğunu ve onun dışındaki satılan yerlere ilgi duyulmaması gerektiğine dikkat çeken Koru, “Eczanelerde bu standartlarla ilgili olması gerektiği gibi denetlemeler yapılırken eczane dışı pazarda bu kontrollerin yapılabilmesi için ciddi mevzuat eksiklikleri vardır.
Yasal boşluklar halk sağlığı simsarlarının iştahını fazlasıyla kabartmaktadır. Halkın ilaç ve gıda takviyeleri kullanımında maksimum güvenlik Eczacı varlığıyla olur, eczacı olmayan kanallarda bu ürünler hiçbir suretle bulunmamalıdır. Gıda takviyelerinde ruhsatlandırma, denetim mutlaka Sağlık Bakanlığımızda olmalıdır” şeklinde konuştu.
KARE KODUNA BAKIN
Koru, ilaç alırken üzerinde kare kodu olup olmadığına mutlak bakılması gerektiğini dile getirdi.
Koru, “ İlaç üzeri karekod olup olmadığına, seri numarasına, parti numarasına ve SKT bilgilerine bakılmalıdır. Eczane dışından asla ilaç alınmamalıdır. Eczanelerden aldığımız ilaçların sahte olması mümkün değildir, ilaçlarımızı alırken ambalaj bütünlüğüne, kutuda nemlenme, ıslaklık, kapağında açılma var mı, güvenlik etiketi varsa yırtılma var mı, kötü koku var mı dikkat etmeliyiz.
Hekimin yazmış olduğu reçeteleri eczanelerine başvurarak hazırlanan ilaçların kullanımını mutlaka anlayarak, çocuk hastalarda mutlaka ebeveyn kontrolünde ve ilaçlar güvenli, saklama koşullarına uygun yerlerde muhafaza edilmelidir” ifadelerine yer verdi.
ÖLÜMCÜL SONUÇLARI OLABİLİR
Koru sözlerini ise şu şekilde tamamladı:
''Kutu üzeri etkin madde, dozaj, endikasyon özellikleri orijinal olan ilaç ile asla ayni nitelikte olmayacağı için kullanımı ölümcül etkilere varabilecek sonuçlar doğurabilir. İnternetten ilaç almak asla güvenli değildir. İnternette ilaç satışı ülkemizde yasal değildir. İnternet ten ilaç aldığımız kişinin sağlığınızı hiçe sayan simsar olduğu unutulmamalıdır.
Gıda takviyeleri yasal boşluklar sebebiyle internet kanallarında çokça karsımıza çıkmaktadır. Bu ürünlerin üretimi, dozlaması, kullanımı ayni ilaçlar gibi olduğu için bilinçsiz kullanımında ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Ayrıca bu ürünlerin internet Pazar yerlerinde ne gibi şartlarda saklandığı bilinmemektedir.''
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.