Gözlü’de ikiz kuzu bereketi yaşanıyor
Yetiştirdiği hastalıklardan ari damızlık sığır hayvanların yanı sıra Akkaraman, Acıpayam ve Bafra ırkları ile küçükbaş damızlık hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’nin lideri durumunda.
Konya’nın Sarayönü ilçesinde ki TİGEM’e bağlı işletmede bu yıl 15 bin baş üzerinde koyunda 23 bin kuzu doğumu gerçekleşti. Esmer ve simental ırkı ile sığırcılık faaliyeti de yürütülen işletmede 3 bin 500 büyükbaş hayvan varlığına sahip.
Teknolojik ve güncel bilimsel yöntemlerle küçükbaş damızlık hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığı İşletmenin modern hayvancılık tesislerinde özellikle Akkaraman koyun ırkında, % 50 ikizlik oranı ile rekor verime ulaşıldı.
Türkiye'de hayvancılığın üssü: GÖZLÜ
Yetiştirdiği damızlıklarla Türkiye'de hayvancılığın geliştirilmesine önemli katkı sağlayan Gözlü Tarım İşletmeleri Müdürlüğü, söz konusu damızlıkları bulundukları bölgenin ekolojisine ve o bölgedeki hastalıklara adapte olacak şekilde yetiştiriyor.
TİGEM’in en büyük üçüncü işletmesi olan Gözlü Tarım İşletmesinde Akkaraman, Acıpayam ve Bafra ırkları ile küçükbaş damızlık hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’nin lideri.
Bitkisel ve hayvansal üretimin her alanında büyük mekanizasyon yatırımları yapılan işletmelerde koyunculuk kapasitelerinin artırılması ve mekanizasyonu yönünde de önemli yatırımlar gerçekleştirildi.
İşletmede Şubat ayında başlayan kuzulamalar Nisan ayında tamamlandı. 2024 yılı içerisinde Gözlü’de 23 bin kuzu doğumuyla küçükbaş hayvan sayısı 49 bin 500 e ulaştı. Özellikle Akkaraman koyun ırkında, % 50 ikizlik oranı ile rekor verim elde edildi.
27 Adet ağılda Akkaraman, Acıpayam ve Bafra ırkı koyunlarla küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yürütüldüğünü belirten İşletme Müdürü İsmail Cıdan; "Bu yıl çok güzel bir kuzulama sezonu geçirdik. Hayvancılık açısından altın yılımız oldu.
Koyunculukta bakım besleme, sevk-idare ve koruyucu hekimlik hizmetleri üst düzeyde yapıldığı için mevcut popülasyonda yüzde 40'ın üzerinde ikiz doğum gerçekleşti. Akkaraman koyun ırkında ise % 50 ikizlik oranı ile rekor verim gerçekleşti.
Doğum sürecinde İşletmede anneler ve yavruları için özel alanlar ayrılarak veteriner hekimlerin kontrolünde doğumlar gerçekleştirildi. Bu sayede hem annenin hem de yavrunun sağlığı kontrol altında tutuluyor.
Esmer ve simental ırkı ile sığırcılık faaliyeti de yürütülen işletmemizde 3 bin 500 büyükbaş hayvan varlığına sahip.” dedi.
Akkaraman ırkının özellikleri
Orta cüsseli, vücudu beyaz renkte, burun ve göz etrafında siyah lekeler görülebilen, yağlı kuyruk yapısına sahip olan ırkın koçları %10 oranında boynuzludur. Baş, boyun altı ve bacakları yapağısız, kulakları sarkıktır.
Canlı ağırlığı 40-45 kg arasında olan koyunlarda, süt verimi ise 40-55 Lt/Laktasyondur.
Acıpayam ırkının özellikleri
İri yapılı, beyaz renkli yapağıya sahip ırkın baş kısmında siyah veya kahverengi lekeler görülebilir. Koçlar boynuzludur. Kuyrukları orta yağlıdır. Bu ırk sürü hayatına oldukça uyumludur.
Canlı ağırlığı koçlarda 100 – 130 kg koyunlarda ise 60 -70 kg olan Acıpayam ırkında Süt verimi ise 78 – 150 Lt/Laktasyondur.
Bafra ırkının özellikleri
Orta yapılı, beyaz renkli yapağıya sahip olan ırkın ağız, göz çevresi ve kulaklarında siyahlıklara rastlanır. Baş, karın altı ve bacaklar genellikle çıplaktır. Yüksek döl verimine sahip olan ırkın kuyrukları dip kısmında az yağlı, ince ve uzundur. Koçları boynuzludur.
Canlı ağırlığı koçlarda 70 kg koyunlarda ise 60-65 kg olan Bafra ırkında Süt verimi ise 120 – 130 Lt/Laktasyondur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.