Gübre çiftçiyi korkutuyor
Gübrenin ton fiyatı, son dönemde 800 liradan bin 200 liraya kadar yükseldi. Geçtiğimiz yıldan sıkıntılı olan ve borcunu erteleten çiftçiler, yağışların bolluğuyla sevinirken gübreye gelen zamlarla üzüldü. Bahar döneminin yaklaşmasıyla hesaplara başlayan çiftçiler, yaptıkları hesabın içinden çıkamıyor. Başını alıp giden mazot ve gübre fiyatları, cebinde harcayacak parası olmayan çiftçiyi düşündürüyor.
Türkiye de yılda 6 milyon tona yakın kimyasal gübre tüketiliyor. 2017 üretim sezonu için ekimi yapılacak tarım ürünlerinin maliyetinin yükselmesi, kalitesinin ise düşmesi bekleniyor. Türkiye, hektar başına gübre kullanımı sıralamasında ise dünya ortalamasının altında yer alıyor. Nitratlı gübre satışı geçtiğimiz yıl Haziran ayında yasaklandı. Buna sebep, nitratlı gübrenin önemli bir kısmının patlayıcı yapımında kullanılması gösterildi. Nitratlı gübre satışının yasaklanması 4 buçuk milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan gübre sektöründe ciddi sıkıntıları ortaya çıkardı. Yasağın ardından üretici, alternatif gübre kullanımına yöneldi. Dolar kurlarındaki yükseliş de çiftçinin belini büktü. Gübrenin ton fiyatı 800 liradan bin 200 TL'ye yükseldi. Gübre fiyatlarında yüzde 50'lik bir artış oldu. Çiftçi, kara kara düşünüyor.
Gübreyi planlı atın
Gübre fiyatlarındaki yükseliş ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Teknik Tarım işyeri yetkilisi Halil İbrahim Turan, gübre ekiminin bir defada yapılmaması konusunda çiftçiyi uyardı. Tarlaya girenlerin gübreyi toprakla bir bu zamanda bir de Nisan ayına doğru buluşturması gerektiğini dile getiren Turan, “Bu dönemde gübre olarak, üre verilebilir. Kıraç alanlarda tek imkan bu. 45 günlük toprakta emilim süreci geçirir. Kullanılacak gübre planlı atılmalı†açıklamalarında bulundu.
Spekülasyonlara dikkat edilmeli
Gübre fiyatlarında yaşanan artış da dolar fiyatının yükselmesinin çok etkili olduğunu söyleyen Turan, fırsatçılara da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dolar fiyatlarında yaşanan artış gübre fiyatlarını doğrudan etkiledi ama bu tek başına yeterli bir durum değil. Yıl içerisinde iki kez bazı spekülasyonlar dolaşır. O spekülasyonların tam zamanı. Bunu bir taban ekimin de bir de üst ekiminde yapıyor. Durumu fırsat bilerek, kazanç elde etmek istiyor. Bakanlık yaşanan olaylara engel olabilmek adına sıkı takipte olmalı.â€
Çiftçi zorda hesap yapıyor
Turan, gübre sektöründe ciddi bir sıkıntının yaşandığını belirtti. Üretimde azalma olabileceğini dile getiren Turan, “Üretimdeki azalışta gübrenin etkisi olacak ama fazla olmayacak. Çiftçi hesap yapıyor. Önceden attığı gübre ile şimdi yaptığı hesap birbirine uymuyor. Bitkinin ihtiyaç duyduğu gübre ile çiftçinin toprak ile buluşturacağı gübre arasında uçurumlar oluyor. Çiftçi, mecburen masraflarından kısmak zorunda kalacak. Gerekirse içtiği sigarayı bırakacak. Bir şeyler yapılmalı†diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.