Gübre çukuru zorunlu oldu

Gübre çukuru zorunlu oldu
İşletmelere gübre deposu ve gübreleme planı yapmaları yükümlülüğü getirildi. Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, iyi tarım uygulamaları kodu ile sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğinin...

İşletmelere gübre deposu ve gübreleme planı yapmaları yükümlülüğü getirildi. Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, iyi tarım uygulamaları kodu ile sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğinin önlenmesine yönelik arazi yönetimi, bitki besin maddesi yönetimi, hayvansal gübre yönetimi, sulama yönetimi, bitki koruma ürünleri yönetimi ve işletmede tutulması gereken kayıtlara ilişkin hükümleri açıkladı.

Sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğini önlemek veya azaltmak amacı ile çiftçiler tarafından uyulması gereken usul ve esasların belirlendiğini belirterek, çiftçileri uyaran Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Güngör Çiğdem, "İyi tarım uygulamaları kodunun uygulanması nitrata hassas bölgelerde zorunludur. Nitrata hassas bölgelerde, yılda 1600 kg ve üzeri azot üreten hayvancılık işletmeleri ile yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğüne sahip tarımsal işletmeler, yürüttükleri tarımsal faaliyetlere göre hayvansal gübre deposu veya gübreleme planı yapmakla yükümlüdür. Nitrata hassas bölgelerde, yılda 1600 kg dan az azot üreten hayvancılık işletmeleri için hayvansal gübre deposu ve gübreleme planına yönelik hükümlerin uygulanması zorunlu olmayıp, gönüllülük esastır. Ancak bu işletmeler, üçüncü fıkra hükümleri haricindeki tüm hükümleri uygulamakla yükümlüdür. İyi tarım uygulamaları kodunun uygulanması nitrata hassas olmayan bölgelerde gönüllülük esasına dayanırken, nitrata hassas olmayan bölgelerde yılda 3500 kg ve üzeri azot üreten hayvancılık işletmeleri, hayvansal gübreyi kapalı dönem boyunca depolamak ve hayvansal gübre yönetim planı yapmakla yükümlüdür. Nitrata hassas bölgelerde yılda 1600 kg ve üzeri azot, nitrata hassas olmayan bölgelerde ise yılda 3500 kg ve üzeri azot üreten hayvancılık işletmeleri ile yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri dikkate alınarak belirlenmiş olan tarımsal arazi büyüklüğüne sahip tüm tarımsal işletmeler, iyi tarım uygulamaları kodu yetkilisinden kodun uygulamaları ile ilgili teknik destek alabilecekler” açıklamasında bulundu.

Haber: Serhat ÇETİNKAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.