Hülya BAĞCI
Günde en az 30 dakika yürürsek neler olur?
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, “neden yürümeliyim?†diye soranlar için günde 30 dakika yürümenin 7 harika sonucunu şöyle sıralıyor.
Ruh halinizi olumlu yönde geliştirir: Mevsim değişiklikleri ve özellikle de sonbahar aylarında depresyona daha çok meyilliyizdir. Yürüyüş, çikolatadan daha fazla mutluluk hormonu salgılamanızı sağlar. Üstelik kalorisiz.
Daha yaratıcı olursunuz: Experimental Psychology, Learning, Memory, and Cognition dergisinde 2014 yılında yayımlanan bir çalışma oturarak çalışanlara göre yürüyenlerin daha yaratıcı olduğunu söylüyor.
Kıyafetleriniz bol gelir: Evden işe, işten eve günde en az 30 dakika yürürseniz (düzenli beslenme ile birlikte) yağ oranınızda ayda %2 oranında azalma olur.
Kronik hastalıklardan korunursunuz: Yürüyüş yaparak kan basıncını 11 puan düşürür ve felç geçirme riskini de %20-40 arasında azaltabilirsiniz. Haftada 5 gün 30 dakika yürüyüş ile kalp hastalığı riskini %30 azaltabilirsiniz.
Harika bacaklarınız olur: Düzenli yürüyüş varis riskini azaltır. Bağ dokunuzu sıkılaştırır, bacak kaslarınızın çalışmasıyla kan dolaşımını düzenler. Genetik olarak varise yatkınlığınız varsa, hiç düşünmeden “yürüyünâ€.
Düzenli bir bağırsak aktivitesine sahip olursunuz: Düzenli yürüyüş bağırsağın ritmik hareketliliğini korur. Sabahları bağırsakları çalıştırmak için kahveye “1 numara†diyorsanız, bir de yürüyüşü deneyin. Kahve gibi yürüyüşün de bağımlısı olacaksınız, üstelik doğa var oldukça yapabilirsiniz ve hiçbir yan etkisi yok.
Düzenli bir yaşantınız olur: Sürekli yürüyüş yapmak yaşamınızı düzene koyar. Alışkanlıklarınızı pekiştirir.
Yürümek için 12 nedeniniz var!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, yürümenin insana sunduğu 12 önemli faydayı ise şöyle aktarıyor:
Dünyayı oturarak keşfedemezsiniz: Kalça kaslarınızı kuvvetlendirirseniz daha uzun mesafeler sizin için keşfedilebilir olur. Tempolu yürüyüş yapın. Yürüyüş sırasında, her adımda bacağınızı kuvvetlice öne ve arkaya iterek, kalça kaslarınızın kuvvetini artırabilirsiniz.
Oturdukça vücudunuzun yağ oranı artar. Yürüyüş ile yağlarınızı yakabilirsiniz: Yürüyüşün her dakikası vücudunuzda farklı kasları farklı şekillerde çalıştırmış olursunuz. Hem iki bacağınızı hem de iki kolunuzu yürüyüş boyunca kullanırsanız daha çok yağ yakarsınız. Tempolu yürürken kollarınızı da kuvvetli bir şekilde öne ve arkaya iterek kaslarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.
Glukoz toleransınız mı var?: Yemeklerden 15 dakika sonra yürüyüş yapmak, özellikle zayıf glukoz toleransı olan kişilerde, kan glukoz kontrolünü geliştirir: Elbette yemekten 30 dakika sonra yürüyüş kilo vermenizi ve kilo kontrolünüzü de sağlar.
Trigliserid seviyeniz ve kan basıncınız yüksek mi?: Yemekten 30 dakika sonra ister kısa (3 er dakikalık 10 kez) ister uzun (30 ar dakika bir ya da iki kez) tempolu yürüyüş trigliserid seviyenizi ve kan basıncınızı düzenler.
Kısa yaşamaktan mı korkuyorsunuz?: 7 bin erkek ve 31 bin kadın üzerinde yapılan yeni bir çalışma salına salına (düşük tempolu) yürüyenlerin değil tempolu yürüyenlerin daha uzun yaşadığını göstermiş. Kolunuzu sallayarak ama bacaklarınızı kuvvetli ve kalbinizi çalıştırarak yürüyün.
Eklemlerinizdeki kireçlenme canınızı mı sıkıyor?: Yürüyüş hem genel sağlığınızı ve kaslarınızı geliştirerek hem de kilo verdirerek eklemlerinize daha iyi oksijen gitmesini, daha az yük binmesini sağlar. Dengenizi de geliştirir ve düşmelerden sizi korur.
Alzheimer dan mı korkuyorsunuz?: Tüm egzersizler gibi yürüyüşün de sadece boynunuzun altındaki bölgeye faydası yoktur. Hafızanızı, bilişsel fonksiyonlarınızı, akademik performansınızı geliştirir. Özellikle sportif aktivitelerin dışarıda/doğada yapılması yaratıcılığı ve sağlığı geliştirir. Ünlü filozof Aristo, öğrencilerini doğada yürürken çalıştırırmış.
Stres altında mısınız?: Tüm gün ofis ortamında, stres altında çalıştıktan sonra kendimizi Malibu sahiline atmamız pek mümkün olmuyor. Yine de ağaçların arasında toprak zeminde yürüme şansınız varsa, yürüyüşün stresi oluşturan kortizolün seviyesini düşürmesini keyifle hissedebilirsiniz.
Sürekli hasta mı oluyorsunuz?: Bu durumda bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekiyor. Yürüyüş bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Her gün 30 dakikadan fazla yürürseniz savaşçı hücrelerinizi artırır, mukozal yapıların (ağız boşluğu, soluk borusu, sindirim ve boşaltım sistemi) bağışıklık sistemine katkılarını geliştirir, menopoz belirtilerini de azaltırsınız.
Sıkça düşüyor musunuz?: Düzgün olmayan yüzeylerde yürüyüş yapmak yaşlılarda dengeyi geliştirerek düşmeye karşı kişileri koruyor. Yapılan çalışmalar, koşu bandı veya spor salonlarında yapılan yürüyüşlerin dengeyi artırmakta o kadar da işe yaramadığını vurguluyor. Yaşlanmayı beklemeyin, dengenizi şimdiden geliştirmek için doğaya yürüyüş yapmak ve bol oksijen almak için gidin.
Kendinize vakit ayıramıyor musunuz?: Sanılanın aksine en çok yürürken düşünür ve kendi başımıza kalırız. Yaşadıklarınızı tartmak, belki sorunlara çözüm aramak, kalabalıktan biraz uzaklaşıp iç sesinizi dinlemek için yürüyüş harika bir seçenek olabilir. Batılıların meditasyon çılgınlığına Doğulular ın ihtiyaç duymayışı doğaya yönelmeleri olabilir.
Hareketsiz kalmaktan mı korkuyorsunuz?: Düzenli tempolu yürüyüşün iskelet kasındaki yağ ve karbonhidrat metabolizmalarına, adipoz dokudaki inflamasyona gen üzerinden olumlu etki ettiğini belirtmek kritik olabilir. Yürüyerek genetik şifrenizi değiştirebilirsiniz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.