Hacıveyiszade Mustafa Kurucu'yu torunu 'Konyalı Onlar'da anlattı
İlk programın konuğu Marmara Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Fayda idi . Mustafa Fayda, hatıralar adlı sohbetinin başlangıcında dedesi Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Efendi’nin eğitim ve terbiye hayatındaki kendisine öğrettiklerinden ve Konya’daki diğer hocaları Batmanzâde Mustafa Hoca, Şükrü Bağrıaçık ve Dr. Ali Rıza Işın’dan dersler aldığını anlattı.
20. yüzyılın başlarında Osmanlı’nın son döneminde talim terbiye ve eğitimde yeni arayışların ilki Konya’da gerçekleştirildi. Medrese, Tekke, Mektep (modern okul)üçlüsünü bir araya getirerek müfredatını, nizamnamesinide tam müteşekkil hazırlayıp Islah-ı Medaris-i İslamiye adıyla 1909 da Konya’da yeni bir okul düzenlenmesinden bahseden Mustafa Fayda Hoca, birçok yerin o dönemde ıslah medreselerinin Konya’daki yeniden tertiplenen okulu örnek aldığına vurgu yaptı.
Prof. Dr. Fayda, “Yahya Kemal’in ‘Avrupa’ya ne ile gittik?’ sorusuna ‘Pilav yiyerek ve mesnevi okuyarak Avrupa’ya gittik’ cümlesinin “Mesnevi okuyarak ve ilâyı kelimetullah için gittik” düzeltmesi 1972’de basılan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kaleme aldığı “Yahya Kemalin Hatıraları” kitapta yapılmıştı ama önceki ifade halen konuşuluyor, burada edebiyatçılarımıza büyük iş düşüyor, artık bu ifadeyi böyle söylemeleri gerekir.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Mustafa Fayda, Samiha Ayverdi’nin “Eski Türk destanlarında büyük nehirlere ve denizlere ulaşma şeklinde tanımlanan Kızıl Elma, bu milletin Müslüman olmasından sonra İlâyı Kelimetullah aşkına dönüşmüştür.” cümlesinin kaynaklarda olması gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Program sonunda TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Ahmet Sorgun TYB Yayınlarından takdim ederken Prof. Dr. Fayda da Hulefâ-yı Râşidîn Devri kitabını imzalayarak hediye etti
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.