Hayvancılar kaba yem alarmında

Hayvancılar kaba yem alarmında
Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, kuraklığın hayvancılık sektörünü de doğrudan vuracağını söyledi. Sap balyası konusunda ciddi krizlerin yaşanacağına dikkati çeken Çoban, balyanın kara borsaya...

Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, kuraklığın hayvancılık sektörünü de doğrudan vuracağını söyledi. Sap balyası konusunda ciddi krizlerin yaşanacağına dikkati çeken Çoban, balyanın kara borsaya düştüğünü kaydetti.

Kuraklık ve üst üste gelen zamanların silaj üretiminde de maiyetleri arttırdığına değinen Çoban, kaba yem konusunda bu yıl büyük sıkıntılar yaşanacağına vurgu yaptı. Süt yemindeki önlenemez zamlarla birlikte kaba yemde yaşanacak krizin üreticiyi direkt vuracağını belirten Çoban, hayvancılığın uçuruma sürüklendiğini ifade etti.

Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, üreticileri kaba yem temini konusunda kara kara düşündüğünü söyledi.

Üretimin durumu hakkında bilgi veren Çoban, “Kuraklık sebebiyle bölgemizde balya bulunamayacak. Dışarıdan satın almakta mümkün değil gibi görünüyor. Piyasa allak bullak. Çiftçi ve tarım üreticisi büyük zorluklarla karşı karşıya. Üreticinin gemisi gerçek anlamda su almış durumda. Biz elimizden geldiğince destek oluyoruz üreticiye. Verdiğimiz yemi 3 ay vadeyle veriyoruz. Her ayın 20’sinde üreticilerin hesaplarına ödeneklerini yatırıyoruz.” diye konuştu.

Balya’nın kara borsaya düştüğünü silaj üretim maliyetlerinin de arttığını dile getiren Çoban, “Üreticinin ayakta durması için et, süt fiyatlarının artması lazım. Silajı 375 liradan 3 taksitle satarken, şimdi 500 lira 3 taksitle satıyoruz, piyasada ki fiyatı ise 550-600 lira bandında. Elimizden geldiğince destek olacağız ama elimizde ki stok sonsuz değil, mutlaka bitecek.” dedi.

Üreticimiz için elimizden geleni yapacağız

Tablonun hiç de iyimser olmadığına değinen Çoban, üreticilerin süreci en az hasarla atlatabilmesi için tüm çabayı harcadıklarını aktararak şöyle konuştu:

“Üreticimiz ayakta kaldığı kadar biz varız. Açıklanan süt fiyatları kesinlikle üreticiyi kurtarmıyor. Sıcak sütte litrede 2,65, soğuk sütte litrede 2,75 lira fiyat açıklandı. Verilen 10 kuruş zammı zaten sanayici yansıtmadı. Yem fiyatları 145-150 arasında, yaklaşık %40’lık bir fark oluştu. Süt fiyatlarının en az 3.20- 3.30 bandı arasında olması lazım. Önceden çiftçi arada ki farkı kaba yemle kapatıyordu, bu sene o da yok. Şu anda olmayan saman balyasının kilosuna 80 kuruş fiyat biçiyorlar.”

Güçleri yettiğince üreticinin yanında olacaklarını kaydeden Çoban, şöyle devam etti:

“Elimizde bulunan yonca ve silajları dışarıya vermeden sadece bölge üreticimize dağıtacağız. Hayvancılığı bırakan çok üretici var. Ellerinde ki malları satarak borcunu kapatmaya çalışıyor. Üretici hem bankaya borçlu, hem yem borcu var. Bir de üstüne kuraklık var. Üreticinin borçlarının faizsiz bir şekilde, ertelenmesi zorunludur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.