Her 6,5 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor

Her 6,5 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, sigaraya karşı insanları uyardı.

Tüm dünya ülkelerinde ve ülkemizde, tütün ürünleri ve başta sigara tüketimin yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek, toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananları bırakmaları yönünde teşvik etmek amacıyla her yıl 9 Şubat “Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlandığını vurgulayan Prof. Dr. Marnakoğlu, ‘’Tütün kullanımı ve sigara, tüm dünya ülkeleri için en önemli ve önlenebilir halk sağlığı sorunlarından birisidir. Dünyada 15 yaş ve üzeri nüfusta 1,5 milyar kişi (her üç erişkinden biri) tütün bağımlısı olup bunların %80’i orta ve gelişmekte olan ülkelerdedir.’’ dedi.

Her 6,5 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini vurgulayan Prof. Dr. Marakoğlu, ‘’Dünya’da tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 8 milyon kişi ölmektedir. Tütün ürünleri; Pipo, puro, enfiye, çiğneme, nargile ve sigara şeklinde kullanılmaktadır. Tütün kullanımı içerisinde sigara tüketimi %95 ile ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde ise yaklaşık 16 milyon vatandaşımız tütün ürünlerinden sigara kullanmakta ve her yıl 100 bin den fazla vatandaşımızı sigara ve yol açtığı hastalıklar nedeni ile kaybetmekteyiz. Tüm ölümlerin %23’ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır.’’ İfadelerini kullandı.

Ülkemiz sigara ve tütün kullanımının oldukça fazla olduğu ülkeler arasında yer aldığını da belirten Prof. Dr. Marakoğlu, ‘’Dünya’daki sigara ve tütün kullananların 2/3’nü ülkemizin de içinde olduğu 10 ülke kapsamaktadır. Ülkemiz Dünya ülkeleri arasında sigara tüketiminde 8. sırada yer almaktadır. Her bir sigarada; vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı formaldehit, siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadmiyum, aseton gibi 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan en az 81 tanesinin (arsenik, benzen, vinil klorür v.b) doğrudan kansere sebep olduğu tespit edilmiştir.

Sigara kullanımı erişkinlik döneminde; başta akciğer kanseri olmak üzere dudak, dil, gırtlak, yemek borusu, mide, böbrek, lösemi gibi pek çok kansere, kalp-damar hastalıklarına, KOAH ve astıma, erken yaşlanmaya ve erken ölüme yol açabilmektedir. Cildin erken yaşlanması, mide ülseri ve gastro-özofageal reflü, katarakt, tat ve koku alma duyularında zayıflama, kemik yoğunluğunda azalma, diş kaybı, yara ve ameliyat sonrası iyileşme zorluğu, şeker hastalığı, bel ve sırt ağrıları, bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olmaktadır. İçilen sigaradan dolayı akciğer kanseri riski 22 kat, ağız kanseri riski 30 kat artmaktadır.’’ İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.