HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, üyelerine Suriye'deki son gelişmeleri anlattı

HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, üyelerine Suriye'deki son gelişmeleri anlattı
HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, üyelerine Suriye’deki güncel gelişmeler hakkında bilgilendirme yaptı.

HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, Suriye'deki son gelişmeleri ve küresel siyasetteki önemli dönüşümleri üyeleriyle paylaştı. Konuşmasına, Türkiye'nin bölgedeki yeni rolüne ve Suriye'nin geleceğine dair değerlendirmelerle başladı. Prof. Dr. Kutlu, Suriye'nin artık kendi ayakları üzerinde durabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayarak, Suriye'nin yönetimini Suriyelilere bırakma görüşünün desteklendiğini ifade etti. Batının hızla Suriye'nin mevcut yönetimini kabul etmeye başladığını belirterek, bunun, Suriye'yi dünya sistemine entegre etme çabalarıyla ilgili bir adım olduğunu söyledi. Suriye'nin geleceği konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik taşıması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca, küresel siyasetteki büyük değişimlere de değinen Kutlu, ABD'nin dünya siyaseti üzerindeki etkisinin hala büyük olduğunu ancak küresel düzende ciddi değişimler yaşandığını kaydetti. Trump'ın geri dönmesiyle birlikte, Amerika'nın uluslararası arenada yeni bir döneme gireceğini, bunun Türkiye için de farklı fırsatlar sunduğunu belirtti. Özellikle Çin'in hızlı yükselişi ve devlet kapitalizmi uygulamaları, Tayvan üzerinden yaşanabilecek potansiyel çatışmalar gibi konuları örnek vererek, dünya genelindeki ekonomik ve askeri tehditlerin arttığını ifade etti.

Prof. Dr. Kutlu, dünya savaşlarının artık enformasyon, ticaret ve askeri alanlarda vekalet savaşları şeklinde başladığını, bu savaşların özellikle Amerika ve Çin arasında tırmandığını belirtti. Ayrıca, küresel medyanın etkisi, uluslararası ilişkilerdeki yeni dinamikler ve uluslararası tehditlere dair kapsamlı bir analiz sundu.

İsrail’in Gazze'deki başarısız operasyonlarına ve bölgedeki etkisinin giderek azaldığına da değinen Kutlu, Suriye ve bölgedeki ülkelerin bu yeni dönemde daha bağımsız bir politikaya yöneldiğini söyledi. Suriye'deki gelişmelerin sadece bölgesel değil, küresel çapta önemli etkileri olduğunu vurguladı.

Pandemi süreci ile birlikte küresel düzenin test edildiğini belirten Kutlu, virüsün laboratuvar ortamında üretildiğini ve tüm ulus devletlerin büyük bir sınavdan geçtiğini söyledi. Bu süreçte küresel sistemin kazandığını ve dünya çapında birçok alanda tek tipleştirme çalışmalarının yapıldığını belirtti. İnsan hakları üzerinden yürütülen bu planların, özellikle bankacılık ve internet sistemleri üzerinden daha görünür hale geldiğini ifade etti. Ayrıca, kripto paraların ve dijital sistemlerin de güvenlik sorunları oluşturduğunu söyledi.

Son olarak, Türkiye'nin Suriye'ye verdiği desteği, bölgesel bir güç olarak daha fazla etkinlik göstermesini ve bu bağlamda Suriye'deki yönetimle ilgili Türkiye'nin görüşlerini önemseyen bir yaklaşım sergilendiğini belirtti. Prof. Dr. Kutlu, Türkiye'nin Suriye'ye desteğini Avrupa Birliği ile yapılan geri kabul anlaşmasıyla pekiştirdiğini ifade ederek, Suriye'deki iç yönetimin Suriyelilere bırakılması gerektiği görüşünü destekledi. Türkiye'nin yeni dönemdeki aktif rolü, bölgedeki istikrarı sağlayan önemli bir faktör olarak değerlendirildi. Konuşma, soru-cevap bölümü ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.